25 C
Sarajevo
07.08.2025

Zeleno povrće: Svakodnevni saveznik vašeg zdravlja

Redovna konzumacija zelenog povrća može smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti.

Zeleno povrće, poput brokule, špinata, kelja i blitve, spada među najzdravije namirnice koje možemo uvrstiti u ishranu. Bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji pomažu u jačanju imuniteta, poboljšanju probave i zaštiti organizma od hroničnih bolesti.

Vitamin K, kojeg ima u velikim količinama u zelenom lisnatom povrću, važan je za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi. Folna kiselina i željezo iz špinata doprinose boljoj krvnoj slici, dok brokula sadrži supstance koje mogu pomoći u prevenciji nekih vrsta raka.

Redovna konzumacija zelenog povrća može smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i gojaznosti. Preporučuje se da se povrće ne prekuhava kako bi se sačuvali svi hranjivi sastojci – najbolji izbor je kratko kuhanje na pari, dinstanje ili konzumacija u svježem obliku kroz salate i smoothieje.

- OGLAS -

Uključite zeleno povrće u svakodnevne obroke – vaše tijelo će vam biti zahvalno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA