Svi već dobro znamo da naše tijelo ne proizvodi samo vitamin C, zbog čega često akcentujemo koliko je bitno da ga unosimo putem ishrane. Ovaj važni nutrijent ima mnogo zdravstvenih prednosti i može se dobiti iz različitih izvora. Ono čemu vitamin C služi je proizvodnja kolagena – glavne proteinske supstance našeg organizma. Vitamin C je, takođe, značajan i za zdrave desni, ali i za ublažavanje lakih modrica.
Pored toga, vitamin C pomaže našem tijelu u apsorpciji hranjivih materijala i u održavanju zdravog imuniteta. Vitamin C je sjajan antioksidans, što znači da se bori protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati bolesti i ubrzati starenje.
Kako možemo da vodimo računa o unosu vitamina C?
Najbitnije je da obraćamo pažnju na to kakvu hranu jedemo, odnosno, da se potrudimo da u obrocima imamo dovoljno vitamina C. Kad vam neko kaže da treba da unosite ovaj vitamin, vjerovatno odmah pomislite na limun, koji, iako posjeduje veliku količinu vitamina C, postoji i drugo voće i povrće koje je njime prepuno.
Paprika
Paprike su sjajan izvor vitamina C, pogotovo zato što možemo da ih jedemo i obrađene i svježe. U jednoj šolji isjeckane crvene paprike nalazi se 150 mg vitamina C. Ono što je bitno da se spomene jeste da ne morate da se zadržite samo na crvenoj, već možete da jedete i zelene i žute, jer su sve vrste paprika, čak i babura, prepune vitamina C. Kada za doručak pržite jaja ili spremate kajganu, isjeckajte jednu papriku i dodajte je u svoj obrok. Takođe, za užinu možete jesti isjeckanu papriku sa humusom.
Narandže
Ovo je, nekako, jasno. Baš kao i limun, svi citrusi sadrže veliki količinu vitamina C. Citruse je lako inkorporirati u svoju dijetu, pogotovo narandže koje su sjajan izbor za užinu. Samo jedna narandža u sebi sadrži 70 mg vitamina C.
Kelj
Jedna šolja isjeckanog kelja sadrži preko 85 mg vitamina C. Kelj je povrće koje svi treba češće da jedemo. Možemo praviti salatu od kelja ili ga ubacivati u tuna-sendviče nakon što tunjevinu “okupamo” limunovim sokom. Ako pripremite tuna-sendvič i dodate salatu od kelja, u samo jednom obroku ste unijeli više nego dovoljnu količinu vitamina C za jedan dan. Dodajte kelj u svoje smutije i oni će biti duplo kremastiji i ukusniji.
Brokoli
Brokoli je must-eat povrće. Samo jedna šolja isjeckanog brokolija sadrži preko 88 mg vitamina C. Naravno, pored vitamina C, brokoli sadrži i kalijum, vlakna i protein.
Prokelj
Znate ono povrće koje izgleda kao minijaturni kupus? To je prokelj. Ako udružite prokelj i brokoli, u jednom obroku ste obezbijedili dnevnu dozu vitamina C. Pogotovo ako pripremite čorbu od brokolija i prokelja.
Paradajz
“Lično nisam imala pojma da paradajz sadrži vitamin C. Nisam se nešto posebno bavila ovim povrćem, jer je uključeno u skoro svako jelo, pa nisam ni razmišljala o tome koje sve benefite donosi njegova konzumacija. Samo jedan paradajz srednje veličine ima oko 80 mg vitamina C. Sigurna sam da mnogi pojedemo više komada u toku dana, pogotovo ljeti”, piše “Wannabe”.