6.6 C
Sarajevo
25.02.2024

Covid-19: I dalje visok broj novooboljelih u zemljama regije

U posljednja 24 sata U Hrvatskoj su zabilježena 1042 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a osam osoba je preminulo od posljedica, javlja Anadolija.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je broj aktivnih slučajeva COVID-a 19 ukupno 5.691. Među njima su 552 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru njih 59.

“Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 381.946 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.413 preminulo. Ukupno su se oporavile 367.842 osobe, od kojih 678 u posljednja 24 sata”, navodi stožer.

- OGLAS -

U samoizolaciji je trenutno 11.647 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.638.469 osoba, od kojih 10.353 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa četvrtkom utrošeno je 3.321.265 doza cjepiva, a cijepljeno je je 43,24 posto ukupnog stanovništva, odnosno 51,92 posto odraslog stanovništva. Samo u četvrtak utrošeno je 7.358 doza cjepiva, a od toga je 4.495 osoba cijepljeno prvom dozom.

U BiH 832 slučaja zaraze

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovana su 832 nova slučaja zaraze korona virusom (SARS-CoV-2), a prijavljeno je 19 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a 19, javlja Anadolija.

U protekla 24 časa Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.260 uzoraka za testitanje, od čega je 500 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom. Do sada su testirana ukupno 820.162 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 144.112 osoba.

U protekla 24 časa u Federaciji BiH preminulo je ukupno sedam osoba – u Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom i Kantonu 10. Ukupan broj smrtnih ishoda na području bh. entiteta Federacija BiH je 5.694.

U pоsljеdnja 24 čаsа u laboratorijama na području bh. entiteta RS izvršеnо је tеstirаnjе 813 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 305 оsоba. Rаdi sе о 141 muškаrаcu i 164 žеnе, među kojima је 90 mlаđе, 148 srеdnjе i 67 stаriје živоtnе dоbi.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 27 novih slučajeva zaraze virusom korona, a preminula je jedna ženska osoba.

Crna Gora pooštrila mjere

Za ulazak u Crnu Goru od utorka, 14. septembra, biće potrebno ispuniti jedan od tri uslova, među kojima je i potvrda o vakcinaciji, predviđeno je novim epidemiloškim mjerama koje su predstavljene u petak.

 

Zbog povećanog broja oboljeljelih i umrlih od novog delta soja korona virusa, zdravstvene vlasti Crne Gore donijele su nove, pooštrene mjere. Uslov za ulazak biće da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi.

Takođe, da bi se ušlo u Crnu Goru potrebno je da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, ili da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala da će u Crnu Goru moći ući i državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova, ali će se upućivati u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice.

Ona je rekla da u Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina – i crnogorski državljani i stranci.

Borovinić Bojović je kazala da su, s obzirom na očekivanu promjenu epidemiološke slike u Crnoj Gori, razmatrani različiti scenariji u vezi sa mjerama – od zaključavanja pojedinih gradova do uvođenja policijskog časa na teritoriji cijele države.

“Prevagnula je odluka o tome da se prednost da imunizaciji na koju je odgovor u Crnoj Gori do sada dobar, s obzirom na to da je prvu dozu dobilo preko 45 odsto punoljetnih građana”, rekla je Borovinić Bojović.

Restriktivne mjere za ulazak u objekte

Novim mjerama predviđeno je da svadbama i ostalim privatnim proslavama kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru može da prisustvuje do 100 ljudi, pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Borovinić Bojović je kazala da broj prisutnih takvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata nije ograničen, ali da svi gosti kao i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

“Izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata je zabranjeno. Svi organizatori svih navedenih događaja su obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se ulazak u diskoteke i noćne klubove omogućava samo osobama koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, a broj prisutnih gostiju se ograničava na 100.

“Ulazak u tržne centre omogućava se samo licima koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde”, kazala je Borovinić Bojović.

Najčešći prenosioci virusa ljudi između 20 i 39 godina

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kaže da je više od trećine oboljelih građana su oni između 20 do 39 godina života, i oni su najčešći prenosioci virusa.

“Kao takvi prenose infekcije, ali najmanje su vakcinisani. Odziv u ovoj kategoriji je od 20 do 30 odsto, pa ispaštaju stariji od njih iz porodice i radnom okruženju”, rekao je Galić.

Prema podacima koje Institut za javno zdravlje dobija od bolnica, 86,5 posto preminulih od korona virusa od 4. maja do danas, bili su nevakcinisani pacijenti.

“Njih 95 odsto su bili pacijenti od 70 do preko 90 godina. Međutim, da je ovo bolest koja ne poznaje godine, a što je opasna predrasuda i među mlađima u Crnoj Gori, nažalost, dokazuje da je među preminulima pet odsto pacijenata od 30 do 70 godine”, kazao je Galić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA