6 C
Sarajevo
17.11.2024

Cvekla, zlatni rudnik zdravlja: Jača srce, pomaže jetri…

Cvekla je zimsko povrće bogato esencijalnim hranjivim materijama poput vitamina B, gvožđa, selena, joda, fosfora, bakra, magnezijuma i kalijuma. Ona je zlatni rudnik zdravlja i daje vam nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica. Cvekla je niskokalorična i lako probavljiva namirnica, a svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima, grupi moćnih antioksidansa koji sprječavaju nastanak različitih degenerativnih bolesti. 

U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje se događaju vašem tijelu kada jedete cveklu.

Cvekla kao lijek

- OGLAS -

Cvekla je prepuna hranjivih materija koje štite organizam od nastajanja različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i uopšteno utiče na bolji rad organizma. Iako je teško navesti sva ljekovita svojstva cvekle, sljedećih nekoliko je sasvim dovoljno da se odlučite za redovnu konzumaciju ovog zimskog povrća:

  • Odličan je izvor folne kiseline zbog čega je sigurna za djecu i preporučuje se trudnicama zato što može spriječiti mnoge bolesti novorođenčeta
  • Već godinama se cvekla koristi kao lijek za anemiju
  • Sadrži dovoljnu količinu gvožđa za popravljanje krvne slike i čišćenje organizma od toksina
  • Svojim djelovanjem na elastičnost arterija, cvekla sprječava nastanak proširenih vena
  • Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, cvekla može smanjiti holesterol u krvi i do 40%
  • Djeluje na detoksikaciju organizma zato što podstiče rad jetre i normalizaciju varenja
  • Sok od cvekle je odličan lijek za bubrege, giht i žučnu kesu, a u kombinaciji sa šargarepom djelotvornost je dvostruko veća

Krvni pritisak se poboljšava

- Advertisement -

Cvekla je bogata nitratima koje tijelo pretvara u azotni oksid koji opušta i proširuje krvne sudove. To znači bolju cirkulaciju i niži krvni pritisak.

Rizik od srčanih bolesti se smanjuje

Cvekla je bogata biljnim alkaloidom betainom, kao i B12 vitaminom koji zajedno snižavaju nivo homocisteina u krvi, čiji visok nivo povećava rizik za oštećenja arterija i srčane bolesti.

Mozak radi bolje

Azotni oksid opušta i proširuje krvne sudove što povećava protok krvi u mozgu i dovodi do boljeg funkcionisanja mozga. Naša sposobnost za generisanje azotnog oksida smanjuje se kako starimo zajedno s aktivnošću neurona. Ali, možete održati normalne funkcije mozga pomoću cvekle. U studiji iz 2010. godine, učesnici su bili na ishrani koja je uključivala i sok od cvekle. Rezultati su pokazali da se poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju.

Jetra će biti zdravija

Vaša jetra radi težak posao čišćenja krvi i izbacivanja toksina iz tijela. Možete joj olakšati posao jedući cveklu. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cvekli, može spriječiti i smanjiti nakupljanje masti u jetri.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA