Poveznica je spomenuta nakon što je ovaj fenomen praćen kod više od 100.000 ljudi tokom pet godina. Tim na Univerzitetu Sorbona u Parizu trenutno radi još istraživanja. Istraživači su definisali piće sa šećerom kao bilo koje piće s više od pet odsto šećera u njemu. To su gazirani sokovi, zaslađeni milkšejkovi, energetska pića i zaslađeni čajevi ili kafa. Tim je takođe istraživao i dijetna pića od nula kalorija ili ona koja koriste umjetne zaslađivače, ali nije pronađena nikakva poveznica s rakom u tom slučaju. Studija je zaključila da pijenje dodatnih 100 ml slatkih pića dnevno, što je oko dvije konzerve sedmično, povećava rizik od raka za 18%. Na svakih 1.000 ljudi koji su učestvovali u studiji desila su se 22 raka. Ako bi pili dodatnih 100 ml dnevno, to bi rezultiralo još četiri raka, što je zbir od 26 na 1.000 u toku pet godina, sudeći po naučnicima.
“U svakom slučaju ovo pretpostavlja da postoji iskrena poveznica između slatkih sokova i raka i ovo treba podrobnije istražiti”, rekao je dr Grejam Viler, statističar u Udruženju za istraživanje raka u Velikoj Britaniji. Od 2.193 raka pronađena tokom studije, 693 su bila rak dojki, 291 je bio rak prostate i 166 rak debelog crijeva. Ovo nije definitivan dokaz, jer iako su ljudi koji su pili najviše slatkih pića u studiji imali više slučajeva raka nego oni koji su pili najmanje, ti ljudi su ipak mogli imati i druga nezdrava ponašanja koja povećavaju rizik od raka.