15 C
Sarajevo
20.09.2024

Dia Mara: Uvijek pogledajte sastav proizvoda koje koristite za njegu tijela i kose, neki sastojci mogu biti kobni po zdravlje

Koliko je važno poštovati svoje tijelo kao vlastiti hram, za face.ba naglašava beauty blogerica Marina Spasojević poznatija kao Dia Mara. Srbijanka koja trenutno živi u Austriji po struci je fizioterapeut ali trenutno se time ne bavi, već profil Dia Mara stavlja kako kaže, ispred svega.

Priča koju ja vodim na društvenim mrežama je danas u svetu poznata kao green beauty blogging ili clean beauty iz razloga što ne preporučujem sve beauty proizvode nego samo one koji su, kako se kaže zeleni, tačnije ‘čisti’” kaže Marina.

Sve je počelo kada je i sama jedan dan provjerila sastave proizvoda koje je svakodnevno nanosila na svoju kožu, a potom i shvatila da nisu tako bezbjedni kako smo svi ubjeđeni. Poželjela je da to odmah podijeli sa svojim pratiocima kojih je tada na profilu bilo hiljadu, ali samo poslije godinu i par mjeseci je ta brojka porasla na sedamdeset hiljada.

- OGLAS -

Ime Dia Mara je nastalo zajedničkom idejom mene i mog dečka, koji mi je ujedno i najveća podrška. Osmišljavali smo moj instagram profil i šta to najbolje opisuje Marinu, iz toga se rodila ideja. Dia- grčka riječ svjetlost/sunce, jer jako volim ljeto i rođena sam tada, a Mara je najdraža mami, a svi znaju tu neraskidivu vezu između mame i kćerke.

Bit njenog instagram profila je da sa pratiteljima razmjenjue iskustva i savjete o zdravim tj. nezdravim proizvodima na tržištu i kakav učinak oni imaju po naše zdravlje.

- Advertisement -

Svakodnevno razmijenimo preko stotinu poruka i komentara ispod mojih postova. Jako puno učim iz iskustava mojih pratitelja, a oni iz mojih recenzija. Sve funkcioniše tako da se budi svijest da ljudi ipak moraju pripaziti šta je to na našem tržistu te kako je vrlo važno okrenuti poleđinu bočice šampona i pročitati šta nam se to nudi, a isto tako izabrati zdravo i bolje za sebe i svoje tijelo, jer  su u proizvodima često supstance koje imaju hormonsko ili alergeno dejstvo,”  dodaje ona.

 

 Marina Spasojević- Dia Mara

Tržište nam, na našu žalost nudi zaista mnogo komercijalnih proizvoda koji su rezultat sintetičke proizvodnje, a čovek je dio prirode i samim tim, njemu hemija ne prija. Pored toga, koža je naš najveći organ koji sve upija u roku od par sekundi i to nosi direktno u naš krvotok. Postoje čak informacije da jedna žena u prosjeku svakodnevno unese preko tristo hemikalija u svoj organizam, ali i da je takva brojka pronađena u krvi pupčane vrpce, što su informacije koje nikako ne treba zanemariti, dodaje Dia Mara. Pitali smo je, kako prepoznati probleme na koži, ono što nam odgovara za rješavanje istih te kako znati da smo izabrali zdrav proizvod koji je u skladu sa potrebama naše kože?

Na osnovu prirodnih sastojaka i poznavanja njihovih blagodati, možete znati da će suhoj koži izuzetno prijati shea puter ili bademovo ulje koje će kombinovano odraditi dubinsku hidrataciju. Za razliku od mineralnih ulja, tačnije naftnih derivata koji nemaju nikakva hranjiva svojstva potrebna koži, a nalaze se u mnoštvu proizvoda.

Kada smo kod proizvoda protiv znojenja tu se zaista radi o velikoj motivaciji da što više žena uspije  preći sa onih koji sadrže aluminijum, parabene, sintetičke emulgatore ali i silikon, na prirodne proizvode protiv znojenja.

Sve spomenuto zajedno dovodi do zapušenih žlijezda, a vremenom čak i mlade djevojke primjećuju kvržice zvane fibroaden ili upale žlijezda podpazučnih jama. Sve to vremenom vodi i do mnogo ozbiljnijih stanja u ćelijama ako se ne sanira na vrijeme. U ovom slučaju, piling podpazušnih jama je veliki prijatelj žljezda jer otklanja mrtve ćelije i otvara pore na koži, što je jako važno za normalan rad i funksionisanje istih.”

Što se tiče kose i kože tjemena…

Oni su najčešće pod ujecajem agresivnog sodium laureth sulfata vrlo isušeni. Pored toga, silikon pravi mastan film na kosi tako da će vam tjeme biti  zahvalno ako ih u ovim proizvodima izbjegnete,” savjetuje Marina.

Koža postane problematična onda kada izgubi svoj zaštitni sloj, a upravo njega najviše napadaju proizvodi koji su namijenjeni protiv akni.

Isušivanje agresivnim supstancama nije rješenje. To samo dovodi do pojačanog lučenja sebuma jer koža želi nadoknaditi ono sto joj je oduzeto. Više sebuma uvijek znači više akni. Kada to shvatite i pravilnom njegom napravite balans koži, ona postaje zdrava.”

Cijena proizvoda nikako ne govori o kvalitetu proizvoda i to je ono čime se mnogi vode. Moramo biti svjesni da mnogi ulažu u milionske reklame, a ne u kvalitet proizvoda.

“Cilj mog rada jeste pomoći ljudima da za sebe biraju zdravo i bezbjedno te da ih motivišem da vole svoju kožu jer oni žive u njoj i stoga moraju biti obazriviji prema sebi. Nikad ne bih preporučila nešto sto ni sama ne bih koristila.”

„Volite svoju kožu, vi živite u njoj!“, budite detektivi i čitajte šta se to nalazi na poleđini proizvoda za njegu tijela i kose jer to je pravo svakog potrošača, dodala je Dia Mara.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA