Ljeto je gotovo nezamislivo bez sočne i ukusne dinje. Kao i njen srodnik krastavac, ona osvježava i hidrira organizam, ali ima i mnogobrojna ljekovita svojstva. Nekoliko francuskih studija potvrdilo je da dinja jača otpornost kože na štetne sunčeve zrake, što je čini pravim prirodnim saveznikom za zdrav preplanuli ten. Kada je riječ o novijim istraživanjima, ona su pokazala da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i bolesti usne duplje.
Za razliku od drugog ljetnog voća i povrća, dinja obiluje vitaminima C i A. Zbog svog sastava, obilja vitamina i minerala, kao i mnogobrojnih fitonutrijenata, gotovo je nezaobilazna u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i uopšte u borbi protiv starenja. S obzirom na to da sadrži dosta vode, želatinaste mase i vlakana, poboljšava i probavu, rad bubrega, te snižava krvni pritisak. Biljna vlakna iz dinje povoljno djeluju na čišćenje organizma od slobodnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti.
Ako ste na dijeti, ova ljetna poslastica je idealna, jer sadrži 88 odsto vode i samo 11 odsto šećera. Zato je dinja veoma dobro niskokalorično osvježenje, koje pruža sitost od nekoliko sati.
SJEMENKE
Onima koji pate od čestih infekcija izazvanih bakterijom ešerihijom savjetuje se upotreba osušenih i samljevenih sjemenki dinje. Dovoljno je da se 21 dan, jednom dnevno, uzima kašika ovog praha rastvorenog u čaši mlake vode.