15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Domaći lijek za grlobolju: Imamo popis 13 prirodnih pomoćnika kad upaljeno grlo ometa jedenje i spavanje

Iako nije uvijek razlog za posjetu ljekaru, upaljeno grlo može biti bolno i ometati san. Zato mnogi traže domaći lijek za grlobolju. Različiti kućni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju boli i iritacije povezane s blagom ili uobičajenom grloboljom.

Međutim, ako je stanje ozbiljno, pogoršava se ili traje nekoliko dana, preporučljivo je potražiti liječnički savjet.

Kreni zdravo donosi nekoliko domaćih lijekova za grlobolju.

- OGLAS -

Domaći lijek za grlobolju

Med, pomiješan s čajem ili sam, popularan je lijek. Istraživanja iz 2021. sugeriraju da je med jednako učinkovit kao i lijekovi za suzbijanje kašlja, a mogao bi biti učinkovitiji od drugih tretmana za infekcije gornjih disajnih puteva.

Grgljanje tople slane vode može umiriti grlobolju, smanjiti oticanje i bakterije. Preporučuje se grgljanje barem jednom na sat.

- Advertisement -

Grgljanje mješavine sode bikarbone, soli i tople vode također može ublažiti bol u grlu, smanjujući bakterije i sprječavajući rast gljivica.

Čaj od kamilice, poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, može pomoći u ublažavanju upale u očima, nosu i grlu. Također može stimulirati imunološki sistem.

Paprena metvica, sa svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, može se konzumirati kao čaj ili razrijeđeno ulje u spreju za ublažavanje simptoma upale grla.

Piskavica, dostupna u različitim oblicima, pokazala je ljekovita svojstva, uključujući ublažavanje bolova i antibakterijsko djelovanje.

Ipak, savjetuje se oprez kod trudnica i djece.

Korijen bijelog sljeza, koji sadrži sluz, odličan je domaći lijek za upalu grla jer može obložiti i umiriti grlo, nudeći olakšanje kod iritacija disajnih puteva.

Korijen sladića je pravi domaći lijek za grlobolju. Posebno se u obliku čaja pokazao učinkovitim u inhibiciji rasta bakterija koje uzrokuju streptokoknu upalu grla.

Slično korijenu bijelog sljeza, sklizak brijest sadrži sluz koja umiruje grlo. Istraživanje njegove učinkovitosti je u toku.

Bijeli luk, poznat po svojim prirodnim antibakterijskim svojstvima, može se uključiti u prehranu ili konzumirati žvakanjem komada bijelog luka.

Kajenska paprika, koja sadrži kapsaicin, može pomoći u blokiranju receptora za bol kada se proguta s toplom vodom i medom.

Pileća supa može inhibirati migraciju imunoloških stanica koje doprinose upali u grlu.

Udisanje pare ili korištenje ovlaživača može ublažiti simptome upale grla koje pogoršava suhi zrak.

Prirodni lijek za grlobolju kod djece

Za dojenčad i djecu vrijede posebne preporuke, kao što je korištenje ovlaživača zraka s hladnom maglom, poticanje hidratacije i izbjegavanje meda kod djece mlađe od godinu dana.

Prirodni lijek za grlobolju i promuklost

Liječenje grlobolje i promuklosti lijekovima bez recepta, uključujući acetaminofen, ibuprofen, pastile za grlo i sprejeve za grlo, također se može razmotriti.

Međutim, tokom oporavka treba izbjegavati određene faktore, poput suhog zraka, pušenja, alergena i određene hrane.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA