15 C
Sarajevo
27.07.2024

Glumac iz “Pirata s Kariba” otišao da se bori protiv ID, sada ne može kući

 

Enrajt (55) je rođen u Mančesteru, ali sa 19 godina je odselio u Los Anđeles gdje je počeo da se bavi glumom. Kurdskoj miliciji se pridružio prije četiri godine u želji da pomogne da se porazi Islamska država, a sada živi u Srednjoj Americi odakle je pokrenuo online kampanju “Bring Michael Home” i moli za pomoć dok čeka povratak u SAD.

Prije dvije godine napustio je Siriju i od tada se pokušava vratiti u Ameriku. Rekao je da se boji vratiti u Veliku Britaniju jer postoji mogućnost da će ga osumnjičiti za terorizam budući da se borio na inostranom ratištu.

- OGLAS -

Za “Fox News” je otkrio da su ga uvjerili da će mu SAD dozvoliti povratak u zemlju ako prikupi korisne informacije.

“Kada sam prvi put odlazio iz Amerike, znao sam da postoji rizik da se neću moći vratiti, ali nešto me jako tjeralo da idem. U SAD sam došao sa 19 godina. Nisam imao radnog iskustva niti obitelj, ali to mi je postao dom. Jako volim Ameriku, želim da budem tu”, rekao je.

- Advertisement -

Nakon što je neko vrijeme proveo u Siriji boreći se na strani Kurda, Enrajt je ispričao da je pokušao da se vrati u SAD preko Meksika, ali tu su ga zadržali. Prekoračio je vrijeme dozvoljeno američkom vizom zbog čega je zadržan šest nedjelja kada su shvatili da je bio u Siriji. Potom su ga prebacili u Veliku Britaniju gdje su ga dalje ispitivali službenici američkog Ministarstva nacionalne bezbjednosti, piše “Daily Mail”.

Tvrdi da mu je jedan službenik rekao da će mu dozvoliti ponovni ulazak u SAD “ako im pomogne da uhvate zle momke”.

Zato se 2016. vratio u Siriju i prikupio razne informacije za američke obavještajce. Navodno je pomogao u ispitivanju zarobljenika Islamske države te dao niz imena za koja je vjerovao da se radi o američkim, kanadskim i australijskim državljanima. Bivši glumac je rekao da je zauvijek napustio Siriju u novembru 2017. godine, ali još uvijek mu nisu odobrili ulazak u SAD uprkos činjenici što im je prikupio razne podatke.

Enrajt je glumio uz Džonija Depa u filmu “Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja” i uz Toma Kruza u filmu “Noć i dan”, a pojavio se i u nekoliko TV serija poput “CSI”, “Zakon i red” i “Agenti SHIELD-a”. Rekao je i da mu je nedavno jedan filmski studio ponudio ulogu u holivudskom filmu o borbi protiv Islamske države.

Još ranije je pričao o tome kako se pridružio Sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima, koje podržava Amerika, a podijelio je i snimak sebe s drugim vojnicima u borbi s fanaticima Islamske države.

Dodao je da se pridružio borbi protiv fanatika kao dobrovoljac nakon što je čitao vijesti o brojnim silovanjima i pokolju Jazida, etničke manjine u Siriji i Iraku. Glumac je naglasio da je htio da osveti stotine žena koje su borci Islamske države zarobili i držali kao seksualno roblje, prenosi “Jutarnji.hr“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA