6.6 C
Sarajevo
24.02.2024

Istraživanje: Konzumiranje ribe tri puta sedmično može smanjiti rizik od razvoja raka crijeva

Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tome koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent. 

Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe tri puta sedmično smanjuje opasnost od razvoja raka crijeva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama sedmično. 

Istovremeno je kod osoba koje tjedno jedu 123,9 grama masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka crijeva. Prosječnu porciju ribe čini oko 100 grama.

- OGLAS -

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke. 

Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a finasirao ju je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprječavanju razvoja raka crijeva.

Doktor Marc Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a, kazao je da rezultati pokazuju da bi konzumaciju ribe trebalo poticati kao dio zdrave prehrane.

“Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja po kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka crijeva”, kaže Anna Diaz Font, voditeljica odjela za finansiranje istraživanja u WCRF-u.

Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u potpunosti poznati, ali da su po jednoj teoriji “specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj protektivni učinak zbog protuupalnih svojstava”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA