Japansko istraživanje: Hmelj ima pozitivan uticaj na koncentraciju i stres

Studiju su sprovodili japanski naučnici, a ustanovili su da se kod ispitanika koji su uzimali dodatke na bazi gorkog hmelja povećao nivo koncentracije, mogli su bolje da se sjete pojedinih događaja i imali su bolje rezultate kod rješavanja zagonetki.  

Rezultati studije ukazuju na to da bi kiselina MHBA koje ima u hmelju mogla da igra veliku ulogu u sprečavanju demencije.

Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u Fukušimi testirali su 100 ispitanika starosti od 45 do 69 godina koji su bili dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Nekima su dali placebo, dok su drugi dobili MHBA kiselinu.

- OGLAS -

Zatim su ispitanike podvrgnuli seriji intelektualnih testova na početku istraživanja, pa su ih ponovili 12 nedjelja kasnije.

Analizirali su uzorke pljuvačke i krvi kako bi provjerili uticaj hormona na telo i njihovu povezanost sa kognitivnim funkcijama i stresom.

- OGLAS -

“Posmatrali smo kako se povećao nivo koncentracije i smanjio stres nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA dodatke”, rekli su naučnici.

Studija je pokazala da je MHBA pomogla u ubrzavanju intelektualnih procesa, povećala je koncentraciju i smanjila psihički stres nakon intelektualnog zamora kod zdravih odraslih osoba starosti od 45 do 69 godina.

- OGLAS -

Takođe, rana intervencija kroz suplementaciju MHBA kod ljudi sa kognitivnim padom poboljšala je njihove funkcije, napisali su u izvještaju.

Studiju su objavili u stručnom časopisu “Journal of Alzheimer’s Disease”, a dodali su i da je MHBA pomogla da se ubrza metabolizam ispitanicima koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu.

U slučaju da se njihova istraživanja potvrde u budućim sličnim radovima, moglo bi se dokazati da umjerena konzumacija piva pomaže boljem zdravlju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA