Riba je izvrstan izvor proteina i omega-3 zdravih masti pa nutricionisti savjetuju da se ribu uvrsti u redovnu prehranu, pri čemu barem jedan obrok treba biti masna riba poput lososa, skuše, srdele ili tune, jer te vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina. Između plave i bijele ribe, prednost se daje, zbog nutritivne vrijednosti, plavoj ribi. Jedna od cjenovno najprihvatljivijih riba svakako je srdela.
Sardine su jednostavna i dostupna riba koju se naziva „najkvalitetnijom među ribama“. Sardine obiluju lako probavljivim proteinima te vitaminima B kompleksa, vitaminima A i D te kalcijem i željezom. Osim svježih, srdele je moguće kupiti i konzervirane, u vodi, ulju ili različitim umacima i začinima.
Donosimo vam 5 jednostavnih recepata za obroke koje možete pripremiti korištenjem srdela iz konzerve.
Sardine s tjesteninom i rajčicama
- 150 g tjestenine
- 1 konzerva sardina u maslinovom ulju
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 žličice chili rajčica
- 200 g pelata
- 1 žlica ribanog parmezana
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar, vlasac
- Postupak:
U posudi zagrijte vodu i tjesteninu stavite da se kuha, prema uputama na pakiranju. Sardine otvorite i procijedite višak ulja.
U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte na sitno narezan češnjak. Kad pobijeli dodajte pelate i dinstajte na laganoj vatri. Kad je umak pri kraju, dodajte sardine i začine i ostavite još kratko na vatri.
Kad je tjestenina kuhana, procijedite je i istresite je na tanjur. Prelijte tjesteninu umakom pa po vrhu stavite parmezan.
Namaz od sardina
- 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
- 100 g kremastog sira
- 1/2 glavice luka
- 1 žlica cijeđenog limunovog soka
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar, peršin, vlasac
Postupak:
Luk narežite na što sitnije. Pomiješajte sve sastojke i dobro sve izmiksajte ili ubacite u blender pa izmiksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po vrhu dodajte začine i ohladite.
Mažite na rižine krekere ili proteinski kruh.
Sardine na salatu
Sastojci:
- 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
- 1 jaje
- rukola ili bilo koja druga salata
- sol, papar, začini po želji
- 1 žličica aceta balsamica
Postupak:
Sardine procijedite, a jaje skuhajte. Na tanjur stavite salatu pa po njoj vilicom usitnjene sardine i kuhano jaje, razrezano na četvrtine. Po vrhu stavite začine i promiješajte.
Polpete od sardina