9 C
Sarajevo
03.03.2025

Jeftino, a jako zdravo: 5 recepata sa sardinama iz konzerve

Riba je izvrstan izvor proteina i omega-3 zdravih masti pa nutricionisti savjetuju da se ribu uvrsti u redovnu prehranu, pri čemu barem jedan obrok treba biti masna riba poput lososa, skuše, srdele ili tune, jer te vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina. Između plave i bijele ribe, prednost se daje, zbog nutritivne vrijednosti, plavoj ribi. Jedna od cjenovno najprihvatljivijih riba svakako je srdela.

Sardine su jednostavna i dostupna riba koju se naziva „najkvalitetnijom među ribama“. Sardine obiluju lako probavljivim proteinima te vitaminima B kompleksa, vitaminima A i D te kalcijem i željezom. Osim svježih, srdele je moguće kupiti i konzervirane, u vodi, ulju ili različitim umacima i začinima.

Donosimo vam 5 jednostavnih recepata za obroke koje možete pripremiti korištenjem srdela iz konzerve.

- OGLAS -

Sardine s tjesteninom i rajčicama

 
Sastojci:
  • 150 g tjestenine
  • 1 konzerva sardina u maslinovom ulju
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/4 žličice chili rajčica
  • 200 g pelata
  • 1 žlica ribanog parmezana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar, vlasac
  • Postupak:

U posudi zagrijte vodu i tjesteninu stavite da se kuha, prema uputama na pakiranju. Sardine otvorite i procijedite višak ulja.

- Advertisement -

U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte na sitno narezan češnjak. Kad pobijeli dodajte pelate i dinstajte na laganoj vatri. Kad je umak pri kraju, dodajte sardine i začine i ostavite još kratko na vatri.

Kad je tjestenina kuhana, procijedite je i istresite je na tanjur. Prelijte tjesteninu umakom pa po vrhu stavite parmezan.

Namaz od sardina

 
Sastojci:
  • 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
  • 100 g kremastog sira
  • 1/2 glavice luka
  • 1 žlica cijeđenog limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar, peršin, vlasac

Postupak:

Luk narežite na što sitnije. Pomiješajte sve sastojke i dobro sve izmiksajte ili ubacite u blender pa izmiksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po vrhu dodajte začine i ohladite.

Mažite na rižine krekere ili proteinski kruh.

Sardine na salatu

  

Sastojci:

  • 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
  • 1 jaje
  • rukola ili bilo koja druga salata
  • sol, papar, začini po želji
  • 1 žličica aceta balsamica

Postupak:

Sardine procijedite, a jaje skuhajte. Na tanjur stavite salatu pa po njoj vilicom usitnjene sardine i kuhano jaje, razrezano na četvrtine. Po vrhu stavite začine i promiješajte.

Polpete od sardina

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA