11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Može li vam Loud Budgeting trik pomoći da uštedite novac?

TikTok Loud Budgeting trik pomaže da postavite čvrste finansijske granice i uštedite novac bez osjećaja krivice ili pritiska od prijatelja

Kada se družite sa svojim prijateljima, vjerovatno očekujete da ćete potrošiti neki novac. Bilo da se radi o kupovini rundi pića, ulaznicama za film, odjeći, večeri ili gorivu za auto da stignete na odredište, troškovi se brzo povećavaju, posebno ako imate uporne prijatelje koji vas podstiču da trošite više nego što možete. Zato se često dešava da društveni život i budžet ne idu zajedno. Kada pokušavate da uštedite novac, može biti teško pronaći ravnotežu.

Umjesto da budete iskreni o svom trenutnom budžetu, možete izgovoriti neki neprijatni izgovor da ostanete kod kuće ili popustiti i dozvoliti sebi da pretjerate sa trošenjem tokom ludog izlaska, ali to ne mora biti tako. Da bi prekinuli ciklus srama – i pomogli sebi da uštedite više – TikTok Loud Budgeting trik ohrabruje vas da se izrazite i postavite čvrste granice, sve to bez previše razmišljanja, laganja ili osjećaja krivice.

„Loud Budgeting trik se odnosi na jasno definisanje finansijskih ograničenja, ciljeva i prioriteta, i ne bojati se da o tome govorite“, kaže Ashley Rittershaus, CFP profesionalka i osnivačica Curious Crow Financial Planning. Tema novca može djelovati kao tabu, kaže ona za Bustle, ali ovaj trend je tu da promijeni priču.

@jadewarshaw

Great sustainable budgets are detailed, realistic, and flexible.   Keep doing yo thang shawty!!!! I’m proud of you!! 🤣 😁 #loudbudgeting #budget #personalfinance #budgetingtips

♬ original sound – Jade Warshaw
- OGLAS -

U viralnom TikTok videu objavljenom 29. decembra prošle godine, kreator @lukasbattle objasnio je da je Loud Budgeting suprotno tihom luksuzu. „Loud Budgeting nije o ‘nemam dovoljno’,“ rekao je u svom videu koji sada ima preko 180.000 lajkova. „Radi se o ‘ne želim da trošim’.“

To je suštinski osnažujuća promjena u načinu razmišljanja koja pomaže da se suprotstavite prijateljima i društvenim pritiscima, ali je takođe dobra taktika za svakoga ko želi da uštedi. Evo šta trebate znati o Loud Budgeting triku i kako da ga primjenite.

- Advertisement -

Kako praktikovati Loud Budgeting trik?

Ako se pitate kako izgleda Loud Budgeting u praksi, zamislite sebe kako odbijate poziv prijatelja za odlazak u skup restoran dok im objašnjavate zašto trošak te zabave ne odgovaraju vašim trenutnim finansijskim ciljevima. Prema riječima Rittershaus, dodatna doza iskrenosti će vam pomoći da se držite svojih granica.

Ako želite, možeš ponuditi jeftiniju alternativu, kao što je pozvati ih kod sebe. Ali da bi zaista primjenili Loud Budgeting, često morate da postanete malo cinični.

Evo zašto: Govorenje o svom budžetu jasno čini vaše ciljeve svima u blizini, i to pomaže da ostanete odgovorni, kaže Rittershaus. Iskrena otvorenost će takođe učiniti da vaši prijatelji budu manje skloni da vas pritisnu da trošite izvan svojih mogućnosti ili ciljeva.

Ko bi trebao probati Loud Budgeting trik?

Loud Budgeting trik može zahtjevati malo prakse ako ste navikli da budete povučeni kada je u pitanju novac, ali Rittershaus kaže da je veoma korisno, posebno ako obično popustite pod pritiskom ili trošite izvan svojih mogućnosti dok ste vani sa prijateljima.

„Loud Budgeting može biti korisno i za specifične finansijske ciljeve, kao što su otplata duga, izgradnja fonda za hitne slučajeve, štednja za veliku kupovinu ili doprinos penzionim fondovima“, kaže ona. To je jedan od najboljih načina da brzo uštedite novac jer ćete hrabro štititi svoju platu.

Ko zna? Govoreći otvoreno o svojim finansijskim ciljevima, ljudi oko vas možda će se čak pridružiti u smanjenju troškova i štednji. Kao što Rittershaus kaže, „Jedini način da normalizujemo razgovor o novcu je da počnemo više da razgovaramo o njemu, čak i ako je na početku malo neprijatno.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA