Upala grla je nešto s čime se susrećemo u svako doba godine, ali najviše tokom hladnih mjeseci.
Teško gutanje, promuklost, iritirano i bolno grlo popraćeno osjećajem pečenja najčešći su simptomi upale koje možete olakšati uz pomoć prirodnih sastojaka.
Napravite sami jednostavan sirup koji pomaže kod upale grla.
Potrebno je:
- 4 velike kašike meda
- 1 manja kašika praha kurkume
- 1 manja kašika sitno nariendanog đumbira
- 1 manja kašika zgnječenog bijelog luka
- ½ manje kašike cimeta u prahu
- ½ manje kašike praha ljute papričice
- 4 manje kašike limunovog soka
- sok od 1 narandže
Priprema:
Med lagano zagrijte dok se ne razrijedi te u njega dodajte sve ostale sastojke. Dobro izmiješajte i pustite da odstoji sat vremena. Zatim procijedite sirup kroz cjedilo ili običnu gazu te stavite u teglu. Kašiku sirupa polako sisajte dva do tri puta dnevno.
Žalfija je veoma uspješna kod liječenja upale grla. Četiri kašike žalfije skuvajte u dvije čaše vode, ostavite da sve odstoji pola sata, zatim procijedite i ispirajte grlo više puta dnevno.
Za ispiranje bolnog grla može da se iskoristi i čaša svježe cijeđene cvekle u koju ćete dodati kašičicu zdrobljenog bijelog luka i preliti čašom prokuvane ohlađene vode. Ostavite da odstoji šest sati, ali miješajte na svakih pola sata. Procijedite i ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.
Kurkuma takođe otklanja nataložene ljepljive toksine, gnoj, znoj i slično, pa se preporučuje i za tretiranje upale grla. Za to je potrebno u dva decilitra mlake vode dodati pola kašičice kurkume i malo soli. Ovim ispirati grlo 2-3 puta u toku dana.
U Rusiji je ren veoma poznat kao prirodni lijek za liječenje respiratornih organa. U čašu tople vode dodajte jednu kašičicu narendanog svježeg korijena rena i jednu kašičicu meda. Dobro promiješajte i pijte polako u gutljajima.