15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Nije samo simptom prehlada i gripa: Hladne ruke mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja

Naime, ljekari navode da osjećaj hladnoće i umora može značiti da vašem organizmu nedostaje željeza, a što na kraju može dovesti do anemije.

Glavni razlozi za nizak nivo željeza uglavnom je nedovoljna konzumacija namirnica koje su bogate željezom te problem s apsorpcijom željeza i gubitkom krvi.

“Hladne ruke i stopala mogu biti posljedica anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Osobe s anemijom imaju lošu cirkulaciju krvi kroz tijelo jer nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca za opskrbu tkiva kisikom”, navodi ljekar Vikash Modi.

- OGLAS -

Također, osim hladnih ruku, još jedan od znakova da imate nedostatak željeza odnsno anemije je umor. Najveći rizik od anemije imaju žene koje su u predmenopauzi jer im je potrebno gotovo 50 posto više željeza zbog menstruacije. Također, trudnice bi također trebale unositi više željeza kako bi pomogle u razvoju bebe.

Ostale rizične skupine uključuju vegane i vegetarijance jer biljna hrana uglavnom sadrži ne-hem željezo, koje se ne apsorbira tako lako kao ono koje se nalazi u mesu.

- Advertisement -

Drugi znakovi da možda imate nizak nivo željeza su: glavobolje, kratkoća daha, suha kosa i koža, jače lupanje srca, blijeda koža, lomljivi nokti, slabost, nemirne noge te oticanje i bol u jeziku i ustima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA