Sastojci :
250 g prhkih keksića
3 kašike rastopljenog maslaca
1.5 litra blago rastopljenog sladoleda (ukus po želji)
200 g bobičastog voća po izboru
Pripema:
U blender stavite 10 komada keksa i obradite ih do finih mrvica. Dodajte maslac i miješajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Keks možete smrviti i oklagijom.
Mješavinu keksa i maslaca izlijte u posudu za pečenje veličine oko 22 cm sa dnom koje se može skinuti. Dnom merne posude ili čaše čvrsto pritisnite koru na dno posude. Na koru posložite osam cijelih keksića.
Na keks izlijte sladoled i gumenom špatulom nježno ga rasporedite po cijeloj površini.
Potom po sladoledu rasporedite voće. Tortu ostavite u zamrzivaču najmanje 8 sati, odnosno dok ne postane čvrsta.
Kako biste tortu sigurno izvadili iz lima, po spoljašnjem rubu lima prođite krpom ili sunđerom namočenim toplom vodom. Podignite dno lima zajedno s tortom, stavite je na tanjir za serviranje, pa isjecite.