Preporuka da se šećer zamijeni umjetnim zaslađivačem često se daje kako bi se smanjio unos kalorija i spriječilo propadanje zuba.
Međutim, istraživanja sugerišu da zamjena šećera može povećati aktivnost u dijelu mozga poznatom kao hipotalamus, što može dovesti do povećanog osjećaja gladi.
Za razliku od šećera, sukraloza (poznata pod brandom Splenda) nije povećala nivoe određenih hormona u krvi koji izazivaju osjećaj sitosti, otkrilo je jedno istraživanje. Autorka studije, dr. Kathleen Alanna Page, istraživač u oblasti gojaznosti sa Univerziteta Južne Karoline, izjavila je da efekti umjetnih zaslađivača mogu uzrokovati promjene u žudnji za hranom. Dodala je: “Ako vaše tijelo očekuje kaloričan unos zbog slatkoće, ali ne dobije kalorije koje je očekivalo, to može promijeniti način na koji mozak postepeno počinje da žudi za tim supstancama.”
Otprilike 75 učesnika studije zamoljeno je da popiju napitak sa sukralozom, šećerom ili vodom, a zatim su obavljeni skeneri mozga, krvni testovi i procjena osjećaja gladi.
Kada su učesnici pili napitak sa šećerom, nivo šećera u krvi im je porastao, što je dovelo do otpuštanja hormona koji ga regulišu.
Dr. Page je objasnila: “Tijelo koristi ove hormone kako bi signaliziralo mozgu da ste konzumirali kalorije, što smanjuje osjećaj gladi.”
“Sukraloza nije imala taj efekat, a razlike u hormonalnim odgovorima na sukralozu u odnosu na šećer bile su još izraženije kod učesnika sa gojaznošću.”
Dr. Page je istakla da ovo istraživanje postavlja važna pitanja o dugoročnim efektima konzumiranja zaslađivača na tjelesnu masu i ponašanje pri ishrani.
Dodala je: “Da li ove supstance uzrokuju promjene u mozgu djece koja su u riziku od gojaznosti? Mozak je posebno osjetljiv u tom periodu, pa bi to mogao biti ključni trenutak za intervenciju.”
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.