15.5 C
Sarajevo
29.02.2024

Ova četiri znaka jasno pokazuju da je vaša majka narcisoidna

Nije lako prepoznati da živite s narcisoidnom mamom. Često zatvaramo oči pred spoznajom da je naš primarni skrbnik osoba s manipulativnim tendencijama.

Narcis ima ekstremno prenapuhan osjećaj sebe te često obeshrabruje i omalovažava druge. Nažalost, ako želimo održavati odnos s takvom osobom, morat ćemo postaviti granice i realna očekivanja te zadržati emocionalnu distancu. Prvi korak je prepoznati narcisa, a ako sumnjate da je to baš vaša majka, uočit ćete kod nje četiri znaka koja navodimo u nastavku.

Uznemirujuće fraze

- OGLAS -

“Ti si teret”, “Nakon svega što sam učinila za tebe, ti mi ovako vraćaš?”, “Tako si nezahvalan/na”, neki su od primjera uznemirujućih fraza koje mogu koristiti narcisoidne majke. Svrha ovih riječi je povrijediti vas i natjerati vas da preispitate vlastite odluke.

Kontrolirajuće ponašanje

Možda je najkarakterističnija osobina narcisoidnog ponašanja potreba za kontrolom. Koliko god to opravdavali, pojedinci s narcisoidnim crtama ne mogu prestati vršiti kontrolu.

Narcisoidne majke žele da se stvari rade na njihov način i natjerat će vas da to učinite. Uglavnom to uključuje emocionalno ucjenjivanje ili prozivanje ako se pokušate suprotstaviti njihovoj odluci.

Nedostatak podrške

Narcisoidne majke rijetko će vam pružiti podršku kada vam je ona stvarno potrebna. Jedan od uobičajenih znakova narcisoidnog ponašanja jest da vas osoba omalovažava i smatra preslabima da riješite svoje probleme.

Međutim, ovaj se obrazac može promijeniti kada prestanete popuštati njihovim zahtjevima. Kad osjete da ćete otići, mogli bi vas iznenada bombardirati ljubavlju.

Nepoštivanje vaših granica

Narcisi ne obraćaju pažnju na granice svoje djece. Mogu vam ući u sobu dok vodite važan telefonski razgovor, mogu kopati po vašim osobnim stvarima, mogu zvati vaše prijatelje iza vaših leđa i mogu vas posramiti u svakoj prilici. Drugim riječima, vjerojatno neće poštovati vaše fizičke, vremenske, intelektualne, društvene i emocionalne granice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA