15.5 C
Sarajevo
09.05.2024

Ovo je najbolji recept za neodoljive bosanske lokume

Lokumi su stari bosanski slatkiš koji se vrlo lako priprema. Potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka kako biste dobili ovaj tradicionalni kolačić koji se topi u ustima. Možete ga dodatno obogatiti uz dodatak mljevenih orašastih plodova kao što su orasi ili bademi.

Sastojci koji će vam biti potrebni za lokume su:

  • oko 500 grama brašna;
  • šest kašika šećera u prahu;
  • 250 grama maslaca;
  • jedan prašak za pecivo;
  • dva bjelanca.

Priprema:

- OGLAS -

Najprije mikserom umutite bjelanca u čvrst snijeg, a onda dodajte četiri kašike šećera u prahu, pa ponovo kratko umutite dok se šećer ne istopi.

U drugu posudu stavite omekšali maslac i vanilin šećer te kratko umutite. Potom smjesu od maslaca i vanilin šećera stavite u posudu s umućenim bjelancima i dodatno mutite mikserom dok ne dobijete jednaku smjesu.

- Advertisement -

Potom, u tu smjesu stavite 250 grama brašna i prašak za pecivo. U ovu smjesu također možete dodati i mljevene orašaste plodove. Ostatak brašna postepeno dodajte dok ne dobijete mekano tijesto koje se ne lijepi.

Rukom odvojite kuglice tijesta koje su otprlike veličine oraha. Napravite željeni oblik i redajte ih u tepsiju. Pecite ih na 120 stepeni oko sat vremena. Pečene lokume ohladite i pospite s ostatkom šećera u prahu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA