4 C
Sarajevo
21.10.2025

Ovo su ljekovita svojstva maslačka

Nažalost, jako malo koristimo divlje i samoniklo ljekovito bilje u našoj ishrani. Da bi bar donekle ispravili ovu grešku, narodni travar i novinar, Momčilo Antonijević, daje recept za jednu veoma ukusnu i zdravu proljećnu salatu od listova maslačka i jagorčevine.

Maslačak i jagorčevina su dvije veoma ljekovite biljke i djeluju izuzetno blagotvorno na naše organe za varenje, na jetru i crijeva. Poboljšava prokrvljenost bubrega.

Salata od maslačka – ukusno, a zdravo

Salata od maslačka se preporučuje ljudima koji su imali srčani ili moždani udar zato što ima jako veliku količinu manitola – supstance koja pomaže da se što prije oporave.

- OGLAS -

Važno je imati u vidu da kada pravimo salate od divljeg i samoniklog bilja da to treba jako pažljivo oprati. Naravno, podrazumijeva se da biljke beremo sa ekološki što čistijeg područja. Na taj način ćemo maksimalno iskoristiti njihovu ljekovitost i jesti salatu koja u sebi nema pesticida i drugih materija koje su česte u salatama koje se uzgajaju, piše RTS.

Salata od maslačka i jagorčevine je jako popularna u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji.

- OGLAS -

Jagorčevina je biljka koja odlično djeluje na naše organe za disanje i koristi se protiv kašlja.

Kada smo isjeckali oprane i osušene listove jagorčevine i maslačka, blago posolimo i začinimo sa sokom od polovine limuna i nalijemo maslinovim uljem. Kombinacija limuna i maslinovog ulja je takođe jako dobra za našu jetru.

- OGLAS -

Salatu možemo ukrasiti cvjetovima jagorčevine koji su potpuno jestivi.

Momčilo Antonijević preporučije da ne propustimo priliku da tokom proljeća pojedemo ovu salatu bar nekoliko puta.

Maslačak je korov, ali i ljekovita biljka gorkog ukusa. Pun je kalijuma, eteričnih ulja, vitamina C, gvožđa i raznih drugih supstanci pogodnih za naše zdravlje, a cijela biljka maslačka je jestiva.

Pravilna priprema čaja od maslačka

Čaj od korijena i lista maslačka se drugačije pripremaju.

Čaj od korijena: Punu kašiku korijena maslačka stavimo u 250 mililitara hladne vode, pustimo da provri, poklopimo, stavimo da stoji petnaestak minuta, procijedimo i popijemo toplo.

Čajevi od gorkih biljaka kao što je maslačak uvijek se pije nezaslađen i uvijek se pije prije jela.

Čaj od lista: Čaj od lista maslačka se ne kuva, već se samo preliva ključalom vodom. Ostavi se da stoji dvadesetak minuta do pola sata, i onda se pije.

Listove maslačka za salatu i čaj najbolje je skupljati u rano proljeće dok biljka ne procvjeta. Korijen, pak, treba vaditi u poznu jesen kada biljka završi sa vegetacijom, i tada u njemu ima najviše inulina.

“Inulin je vlakno koje je nerastvorno u našem digestivnom sistemu i koje je jako korisno posebno za ljude koji imaju dijabetes”, napominje Momčilo Antonijević.

Cvijet

Cvjetovi maslačka sadrže supstancu helenin, provitamin A, vitamin B2 i veoma su korisni ljudima koji imaju problema sa vidom, posebno u večernjim časovima. Njima se preporučuje čaj od cvjetova maslačka. A austrijska travarka, Marija Treben, vratila je u modu i med od maslačka.

“To nije pravi med, već sirup koji se dobija od cvetova maslačka. Nisam veliki poklonik tih sirupa koji u sebi imaju veliku količinu šećera, ali oni koji vole taj ukus mogu da naprave sirup za čiju pripremu je relativno lako pronaći recept”, dodaje Antonijević.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA