10 C
Sarajevo
26.10.2025

Ovo su namirnice koje smanjuju rizik od dijabetesa tip 2

Kada govorimo o dijabetesu, obično je to u kontekstu dijeta i namirnica koje treba jesti. No nova studija otkriva da postoji potpuno druga kategorija namirnica koje mogu igrati veliku ulogu u razvoju dijabetesa.

Poseban efekt 

Naučnici s univerziteta Alberta u Kanadi i medicinskog univerziteta u Iranu objavili su rezultate studije u magazinu „Nutrition Journal“. Tim specijaliziranih dijetetičara, endokrinologa i stručnjaka za nauku o hrani istražili su kako to mliječni proizvodi mogu biti povezani s razvojem dijabetesa, koji je često potaknut lošom prehranom.

- OGLAS -

Kroz godine su pratili prehrambene navike 639 osoba kojima je dijagnosticiran predijabetes. Devet godina nakon početka studije su izmjerili u koliko se slučajeva kod ovih pacijenta razvio dijabetes tip 2, a to je iznosilo oko 25 posto.

Autori studije kažu kako, kada se podaci uporede s učesnicima koji su redovno uzimali mliječne proizvode, on koji su ih unosili manje (za oko 50 posto) imaju veći rizik od razvoja dijabetesa. Čini se i da faktor masnoće ima posebne efekte…

- OGLAS -

Naučnici su objavili kako je povećana konzumacija mliječnih proizvoda koji imaju manji udio masnoće povezana sa smanjenim rizikom za razvojem dijabetesa tip 2, ako se uporedi s razinom konzumacije koja se nije promijenila s vremenom. Mlijeko i jogurt s malo masnoće čini se imaju najveći utjecaj.

Povećana konzumacija

- OGLAS -

Posebno se to odnosi na ispitanike koji su povećali konzumaciju ovakvih namirnica, tu se rizik smanjuje za čak 43 posto. Povećan unos jogurta s malo masnoća i potpuno smanjen unos jogurta s puno masnoća su vodili do 27 posto manjeg rizika od razvoja ove bolesti.

Punomasni sir

Naučnici su pratili i što se događa kada se konzumira punomasni sir umjesto mlijeka s malo masnoće. Dokazali su da se rizik povećava za 66 posto, a kada se jogurt s malo masnoća zamijeni ovakvim sirom, rizik je čak 47 posto veći za razvojem dijabetesa. Moguć je razlog to, navode autori, što kada se unos mliječnih proizvoda s malo masnoća poveća, on može biti zamjena za konzumaciju puno nezdravih namirnica, pa tako jedan jogurt u koji ste dodali voća može biti zamjena za sladoled.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA