15.5 C
Sarajevo
29.02.2024

Pijete kafu na prazan stomak? Evo kada je pametno da je popijete

Omiljeni napitak na našim prostorima, kafa, neizostavni je dio buđenja i početka dana. Mnogi od nas ujutro pohrle za džezvom i dnevnom dozom kofeina kako bi se razbudili i podigli energiju. Međutim, to je velika greška!

Prema stručnjaku Rexu Isapu, najbolje je pričekati barem sat vremena prije nego što popijete kafu. A sve zavisi od toga kako naš organizam proizvodi količinu potrebnih hormona. Stručnjak za spavanje Rex Isap ističe da nakon buđenja, naši nivoi kortizola, često povezani sa stresom, nalaze se na vrhuncu, piše Metro. Naime, kortizol povećava budnost.

“Uzimanje kofeina dok su nivoi kortizola već visoke može da spriječi njegovo dejtsvo, što dalje dovodi do tolerancije na kofein”, objašnajva on. To takođe može da utiče i na vaš san.

- OGLAS -

“Tokom dana naš mozak proizvodi supstancu koja podstiče san pod nazivom adenozin. Što smo duže budni, to se više adenozina nakuplja, zbog čega se osjećamo pospano. Ipak, kofein blokira adenozinske receptore, održavajući nas budnima. Dakle, ako vam je ikada bilo teško utonuti u san nakon dana ispunjenog kafom, to bi mogao biti glavni razlog”, dodaje stručnjak.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA