25 C
Sarajevo
29.04.2024

Prirodni put do boljeg imuniteta: Matična mliječ u borbi protiv prehlade

Matična mliječ je, kao i drugi pčelinji proizvodi, od davnina poznat i upotrebljavan za pomoć u rješavanju brojnih zdravstvenih stanja povezanih sa otpornošću organizma, odnosno slabim imunitetom.

Ova potpuno prirodna supstanca poboljšava sposobnost organizma da se odbrani od štetnih uticaja sredine. Jedna od najčešćih posljedica izloženosti nepovoljnim vanjskim utjecajima je i prehlada.

Zašto baš matična mliječ?

Matična mliječ, ili kraljevski žele kako ga još nazivaju, je hranljivi sekret kog proizvode pčele radilice. On je ekskluzivna hrana koju matica konzumira do kraja života.

- OGLAS -

Matična mliječ je bogat mineralima (najviše željezom i kalcijumom), vitaminima (riboflavin, niacin, tiamin), ugljenim hidratima, masnim kiselinama, proteinima i aminokiselinama.

Najmoćniji aktivni sastojci matičnog mliječa pokazuju jedinstvena svojstva

Pored brojnih nutrijenata, najvažnije aktivnosti matičnog mliječa pripisane su paru njenih aktivnih sastojaka.

Prvi nutrijent karakterističan za matičnu mliječ, koji ima izražene moći kad je u pitanju podrška odbrambenim sposobnostima organizma, je 10-HDA, odnosno 10-hidroksi-2-dekanoična kiselina. Ovu kiselinu još nazivaju i matična kiselina i njena ukupna pozitivna farmakološka dejstva po zdravlje ljudi su mnogobrojna.

Najveća vrijednost ovog bioaktivnog jedinjenja jeste u njenoj antiinflamatornoj i antibakterijskoj funkciji.

Druga bitna komponenta matičnog mliječa je protein pod nazivom rojalizin. On je pokazao svoja antikancerogena, antibakterijska i antivirusna svojstva.

10-HDA i rojalizin pomažu telu u odbrani od patogena koji su najčešći izazivači prehlade i respiratornih bolesti. Pored njih, protiv pomenutih pretnji bore se i vitamini A, C i E, takođe sastojci matičnog mliječa.

Matični mleč

Matična mliječ kao prevencija i za brži oporavak

Matična mliječ zahvaljujući svom sastavu osnažuje organizam pogođen prehladom, ali on ne mora biti dodatak ishrani samo kada dođe do pada imuniteta.

Najbolje efekte matična mliječ ispoljava kada se kontinuirano konzumira. Preventivni unos matičnog mliječa jača imunološki odgovor, zahvaljujući svojstvu da utiče na povećanje proizvodnje bijelih krvnih zrnaca, koja su u prvom redu odbrane protiv infekcija.

Uključite matičnu mliječ, isključite prehladu

Matična mliječ je najbolje uzimati kao dodatak ishrani, i to u liofilizovanom obliku, zahvaljujući kome se matičnom mliječu produžava bioaktivnost sa nekih 48 sati na pune dve godine.

Važno je napomenuti da nije dovoljno samo unošenje matičnog mliječa kako bi se izbegla prehlada i ojačao imuni sistem, već je neophodno vođenje zdravog života, odnosno uravnotežena i kvalitetna ishrana, unos dovoljne količine tečnosti, fizička aktivnost, dovoljno sna, itd.

Matični mleč

Mislite o imunitetu i spriječite prehladu na vreme. Kontinuirano vodite računa o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice, jer jedino na ovaj način možete izbeći prehladu, koja nije više rezervisana samo za hladnije mjesece u godini!

Vjerujte snazi matičnog mliječa!

Prirodan izvor matičnog mliječa pronaći ćete u svim Revita proizvodima. Pored ovog moćnog sastojka svi Revita proizvodi sadrže i vitamin C, kao dodatnu podršku jačanju otpornosti organizma. Prijatan ukus napitka je dodatna pogodnost, posebno za najmlađe.

Istražite Revita svijet i pronađite pravog partnera za svoj organizam.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA