U prostorijama zagrebačke knjižare Hoću knjigu Megastore ove srijede redovi znatiželjnika napeto su čekali dolazak Tima Spectora, cijenjenog znanstvenika, epidemiologa i autora Sunday Times bestsellera Spoon-fed.
Budući da je njegova knjiga koncipirana tako da prokazuje različite mitove vezane za cijelu prehrambenu industriju, naše navike i stav znanosti prema brojnim namirnicama, izdvojio je i nekoliko mitova koje bi uključio da danas piše svoju knjigu: “Jedan od velikih mitova današnjice jest da svi imamo manjak proteina u svojoj prehrani, što nije točno. Proteini su novi marketinški alat koji proizvođači koriste kako bi privukli pozornost i prodali svoje proizvode”, izjavio je i objasnio da se višak proteina ne skladišti u našim mišićima, nego ga tijelo ili prirodnim putem izbaci ili pak preradi u ugljikohidrate pa zatim u masnoće koje se talože u našem tijelu. Umjesto toga naglašava da nam u prehrani hronično nedostaje vlakana. Upravo je jedan od osnovnih postulata cijelog njegovog rada stav da bismo svi trebali na sedmičnoj bazi konzumirati barem 30 različitih vrsta povrća, grahorica, orašastih plodova i druge hrane jer ona nije samo splet ugljikohidrata, masti i šećera, nego hrana sama po sebi sadrži više od 50 hiljada različitih hemijskih spojeva koji koriste našem tijelu.
Bakterije u mikrobiomu koje razgrađuju hranu uspoređuje s malom hemijskom tvornicom na koju se svaki dan može utjecati, a dodao je i da često u sebi imamo krivi set bakterija, jer ovisno o tome čime se hranimo, ta populacija raste ili se smanjuje. Smatra da se trebamo hraniti više konkretnom i neobrađenom hranom, kao i fermentiranom hranom.
“Cijelo ljeto sam fermentirao razne namirnice da isprobam nešto novo. Hladnjak mi je prepun! Kako bi izbjegao bacanje hrane, sve ostatke stavljam u jednu posudu i fermentiram taj otpad – zovem to Timchi!”, nasmijao se Spector i dodao da je važno da jedemo i pijemo različite vrste fermentirane hrane i pića, ne samo jednu. Na njegovom se tako repertoaru nalaze mliječni i vodeni kefir, kombucha koju radim sam, fermentira kupus, kao i crvene paprike… “Ne uspije mi uvijek sve, ali većinom stvari budu jako ukusne. Time dobivamo raznolikiju populaciju dobrih bakterija nego kad pijemo probiotike”.
Kod kupovanja fermentirane hrane upozorava da fermentirana hrana koja nije u frižideru i ima usto dugi rok trajanja više nije aktivna, niti može toliko pozitivno djelovati na nas pa da ju je bolje izbjegavati. Također, ističe da ne treba zazirati od proizvoda s vidljivim sedimentom, štaviše, ističe da filtrirani proizvodi imaju puno manje pozitivnih tvari u sebi pa pomalo gube svoju svrhu. Također ne treba zazirati ni od šećera u tim proizvodima jer u fermentiranim pićima može biti do jedna žličica šećera – mikrobima trebaju šećer!
Za kraj je izrazio veselje što će isprobati zagrebačke restorane u kojima fermentiraju hranu, rade kombuche, vlastiti sir i druge proizvode te poručio: “Razmišljajte o tome što jedete i birajte ispravno!”