15 C
Sarajevo
09.05.2024

Savjeti stručnjaka: Ova borilačka vještina može pomoći u kontrolisanju visokog krvnog pritiska!

Tjelovježba igra ključnu ulogu u održavanju zdravog načina života i može biti korisna u kontroli i prevenciji visokog krvnog pritiska. Istraživanja koja su u toku imaju za cilj identificirati najučinkovitije režime vježbanja za upravljanje različitim zdravstvenim stanjima.

Nedavna studija objavljena u JAMA Network Open uspoređivala je utjecaj tai chijaaerobnih vježbi na smanjenje krvnog pritiska kod osoba s prehipertenzijom.

Studija je otkrila da su oni u skupini koja je vježbala tai chi iskusili značajnije smanjenje krvnog pritiska u usporedbi s grupom koja je vježbala aerobne vježbe, što ukazuje na potencijalne kardiovaskularne dobrobiti tai chija.

- OGLAS -

Prehipertenzija

Visoki krvni pritisak, ključni pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja, predstavlja rizike poput moždanog udara i bolesti srca.  Očitanja krvnog pritiska kategorizirana su u raspone, pri čemu su normalna očitanja niža od 120 mmHg sistolički i niža od 80 mmHg dijastolički.

- Advertisement -

Prehipertenzija, karakterizirana blago povišenim krvnim pritiskom, ukazuje na povećani rizik od razvoja hipertenzije i povezanih kardiovaskularnih problema.

Dr. Rigved Tadwalkar, kardiolog u Zdravstvenom centru Providence Saint John, objašnjava da prehipertenzija spada u određene raspone krvnog pritiska i naglašava važnost upravljanja krvnim pritiskom kako bi se spriječili štetni zdravstveni ishodi, piše “Kreni zdravo”.

Važnost tjelovježbe

Tjelovježba, uključujući aktivnosti poput hodanja i vožnje biciklom,  kamen je temeljac upravljanja krvnim pritiskom.

Tai chi privukao je pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje krvnog pritiska. To je tradicionalna kineska borilačka vještina, s naglaskom na sporim i namjernim pokretima usklađenim s dubokim disanjem. Njegovi graciozni oblici potiču ravnotežu, fleksibilnost i unutarnji mir.

Iako studija baca svjetlo na potencijalne dobrobiti tai chija, autori studije naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se potvrdili ovi nalazi i istražili mehanizmi koji leže u pozadini učinaka tai chija na krvni pritisak.

Nadalje, dr. Tadwalkar naglašava važnost savjetovanja sa zdravstvenim radnicima za personalizirane planove liječenja prilagođene individualnim potrebama i zdravstvenom stanju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA