20.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Slatkiš koji djeca vole može izazvati rak? Neke zemlje već su ga zabranile; ‘Opasniji je nego što se čini‘

Neke indijske države zabranile su prodaju šećerne vune zbog straha da omiljena dječja poslastica izaziva rak, piše BBC.

Prošle sedmice, indijska Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što je u uzorcima poslanim na testiranje potvrđena prisutnost Rhodamina-B, tvari koja izaziva rak.

Ranije ovog mjeseca, savezni teritorij Puducherry zabranio je slatkiš, dok su druge države počele testirati njegove uzorke.

- OGLAS -

Šećerna vuna, koju u Indiji zbog izgleda nazivaju i ‘buddi-ka-baal‘ (‘kosa starice‘), popularna je među djecom diljem svijeta.

Uvijek se može kupiti u zabavnim parkovima i na sajmovima, a djeca je vole zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.

- Advertisement -

No neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš opasniji nego što se čini.

P. Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da kontaminanti u šećernoj vuni ‘mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu‘.

Kako prenosi Jutarnji list, njegov tim pregledao je prošle sedmice ponudu prodavača slatkiša na plaži u gradu te ustanovio da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavači, a ne registrirane tvornice.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost hemijskog spoja Rhodamina-B. Hemikalija šećernoj vuni daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojanje tekstila, kozmetike i tinte.

Studije su pokazale da hemikalija može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija zabranile su njezinu upotrebu kao boje za hranu.

Ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je u izjavi da je korištenje Rhodamina-B u ‘pakiranju, uvozu, prodaji hrane ili posluživanju hrane koja ga sadrži na vjenčanjima i drugim javnim događajima bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakon o standardima iz 2006.‘

Nakon Tamil Nadua, i susjedna država Andhra Pradesh također je počela testirati uzorke slatkiša kako bi provjerila prisutnost kancerogene kemikalije.

A ranije ove sedmice, novine New India Express izvijestile su da se službenici za sigurnost hrane u Delhiju također zalažu za zabranu šećerne vune, prenosi portal N1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA