Suho grožđe je riznica kalijuma i magnezijuma

Suvo grožđe je, kada se suši na suncu, potpuno prirodna hrana koja nam dolazi u nekoliko varijanti i boja, u zavisnosti od vrste grožđa koje se suši.

“Tradicionalno grožđe sušeno je na suncu, ne sadrži dodatne konzervanse ili stabilizatore i proces takvog prirodnog sušenja odgovoran je za njihovu smeđu boju. Zlatne, žućkaste grožđice, međutim, suše se u dehidratoru i sadrže sumpor-dioksid kao konzervans i imaju drugačiju boju”, objasnila je nutricionista Dženi Fridman iz Filadelfije.

Obje vrste sušenog grožđa su zdrave, i hranljive. Dobar su izvor fitonutrijenata – biljnih jedinjenja koja sadrže antioksidativna i antimikrobna svojstva, dodaje dijetoterapeut Brajan Sen Pjer.

- OGLAS -

Takođe, suvo grožđe sadrži malo gvožđa i male količine drugih vitamina i minerala, uključujući oko 300 miligrama kalijuma za standardnu porciju od četvrtine šolje. Inače, Nacionalni institut SAD za zdravlje preporučuje odraslima 4.700 miligrama kalijuma dnevno.

Ovo suvo voće sadrži još i magnezijum, koji je koristan za zdravlje srca, nervni sistem i mišiće, kaže Fridmanova. Ima i oko dva grama vlakana po porciji, što je takođe pogodno za one koji ga konzumiraju.

- OGLAS -

Ali suvo grožđe je takođe relativno kalorično. Porcija (trećina velike šolje ili ravno-pun dlan) ima oko 130 kalorija, što može biti puno za malu užinu.

Jedna porcija sadrži i oko 24 grama šećera, ali razlika je u tome što je šećer u suvom grožđu, za razliku od slatkiša, prirodan.

- OGLAS -

Neki proizvođači dodaju šećer ovoj namirnici, pa stručnjaci savetuju da pažljivo birate kakvu namirnicu kupujete.

Suvo grožđe se može jesti samostalno, ali “preporučujem da ga kombinujete sa malo proteina i masti”, kaže Fridmanova. Na primjer, može se dodati u razne vrste salata.

Ako želite da smanjite šećer u vašoj ishrani, koristite suvo grožđe za pravljenje kolača kad god možete, umjesto granulisanog ili bijelog šećera.

(RTS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA