Sve što trebate znati o roku trajanja nekih namirnica

- Advertisement -

Istraživanja su pokazala da namirnice, kao što su džemovi, ulja, sušeni začini ili žitarice, također imaju svoj rok trajanja, odnosno, gube svoju nutritivnu vrijednost. Donosimo vam savjete najboljih svjetskih stručnjaka o konzumaciji pojedinih namirnica.

Zeleni čaj

Udio antioksidanata u zelenom čaju nakon 6 mjeseci stajanja pada za čak 32%. Ti antioksidanti, poznati i kao katehini, mogu smanjiti rizik od nastanka nekih vrsta raka. No, oni su osjetljivi na kisik i svjetlost. Nažalost čajevi, za razliku od vina, s godinama ne postaju kvalitetniji.

- OGLAS -
Kako biste produljili trajanje zelenog čaja, pohranite ga u tamnoj hermetički zatvorenoj posudici i držite ga u hladnjaku.
 
Proizvodi od rajčice

Konzervirana rajčica nakon 3 mjeseca stajanja gubi čak 50% likopena, čak i kada uopće nije otvarana. Likopen u kečapu se također gubi nakon nekog vremena. To je velika šteta jer je likopen moćan antioksidant koji pomaže u prevenciji različitih vrsta raka, srčanih bolesti i slabljenja kostiju.

Kako biste produljili rok trajanja, sami konzervirajte svježe rajčice. Nasjeckajte ih na krupnije komade i pohranite u staklenu hermetički zatvorenu posudu.

- OGLAS -

Krumpiri

Udio vitamina C u krumpirima se nakon 8 mjeseci stajanja smanjuje za čak 40%, a i brže ako nisu pohranjeni na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Krumpire vjerojatno nećete držati tako dugo, ali trebate imati na umu da oni na vaš tanjur ne dolaze svježe ubrani, osim ako ih ne uzgajate sami.

- OGLAS -

Kako biste produljili trajanje krumpira, kupujte manje krumpire koji obično sadrže više vitamin C. Kupite onoliko krumpira koliko ćete pojesti unutar nekoliko tjedana. Krumpir držite u papirnatim vrećicama jer će one spriječiti ulazak suvišnog kisika i svjetlosti.

Maslinovo ulje

Nutritivna svojstva maslinovog ulja nakon 6 mjeseci stajanja padaju za čak 60%. Jedno istraživanje je pokazalo da bočice maslinovog ulja u kućanstvima traju znatno dulje od 6 mjeseci.

S obzirom na cijenu maslinovog ulja, naravno da želite produljiti njegovo trajanje. Držite ga na tamnom, hladnom i suhom mjestu. Ako maslinovo ulje ne koristite toliko često, kupujte manja pakiranja.

Džemovi od bobičastog voća

Antocijanini, koje pronalazimo u bobičastom voću, su odlični antioksidanti. Razina antocijanina u džemovima nakon 2 mjeseca stajanja na sobnoj temperaturi pada za čak 23%. Istraživanja su pokazala da antocijanini imaju protuupalno djelovanje i da su jedan od najučinkovitijih vrsta antioksidanata.

Prije otvaranja džemova, držite ih u hladnjaku i kupite džemove koji ne sadrže dodane šećere jer oni ubrzavaju proces padanja razine antocijanina.

Sušeno bilje i začini

Razina kapsaicina u čili prahu nakon 9 mjeseci počinje drastično padati. Kapsaicin može značajno pospješiti mršavljenje i pomoći u prevenciji različitih vrsta raka.

Začine i sušeno bilje držite u staklenim hermetički zatvorenim teglicama. Najbolje bi bilo kada biste sami sušili i pohranjivali bilje i začine. Držite ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA