2 C
Sarajevo
22.02.2024

Titra li vam oko? To može biti znak opasnih bolesti!

Ponekad zna biti dosta iritantno kada se pojavi “titranje” oka i onda odjednom prestane. Prema Britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), to je izdajnički znak za ljude koji pate od tjeskobe ili stresa.

Umor, iscrpljenost ili prekomjerna količina kofeina ili alkohola također mogu izazvati trzaje u očima ili nogama.

Dr. Cornelius Rene, konsultant okuloplastični hirurg u bolnici Addenbrooke's u Cambridgeu, objasnio je senzaciju za The Guardian.

- OGLAS -

“Postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do trzanja očnog kapka, ali najčešći uzrok je nešto što se zove benigni esencijalni blefarospazam ili BEB, što je nekontrolirani spazam očnog kapka, za koji često nema temeljnog uzroka”, navodi.

Dalje je rezimirao da ako se radi samo o jednom trzanju očnog kapka, onda se to zove miokimija, benigno stanje koje će, srećom, samo po sebi proći… obično traje samo nekoliko dana.

Međutim, pretpostavimo da to traje više od dvije sedmice. U tom slučaju preporučuje se da posjetite ljekara koji vas može uputiti specijalisti ili pregledati neke potencijalne lijekove koje možda uzimate, a koji bi mogli uzrokovati pogoršanje stanja.

Ako ostane sedmicama, to bi moglo značiti nešto ozbiljnije.

Dr. Luke Powles, pomoćnik kliničkog direktora u Bupa Health Clinics, rekao je za Guardian: “Ako doživite uporni trzaj koji traje duže od dvije sedmice i primijetite bilo kakve neobične promjene u izgledu ili osjećaju oka, to može ukazivati na neki osnovni problem.”

Ovo bi mogli biti rani pokazatelji multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, progresivnog poremećaja mozga koji može dovesti do ukočenosti i napetosti mišića, čineći pokrete i izraze lica izazovnijim.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA