5 C
Sarajevo
01.03.2025

Turšija i kiseli kupus su prirodne apoteke

I tu među teglama, ajvara – srpskog kavijara, turšije, paprike, džemova, slatkog, kompota, nalazi se i lijek za preventivu i liječenje mnogih bolesti, pa čak i korone. Da li je naša zimnica, naš lijek?

“Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija”, kaže diplomirani nutricionista Predrag Nenadić.

Fermentisane namirnice obezbjeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore.

- OGLAS -

Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.

“Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane”, objašnjava Nenadić.

- Advertisement -

Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrijednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA