20.5 C
Sarajevo
24.07.2024

U posljednje dvije godine broj korisnika duhana smanjen za oko devetnaest miliona

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da je u posljednje dvije godine broj korisnika duhana smanjen je za oko devetnaest miliona, javlja Anadolija.

“U svijetu postoji 1,25 milijardi odraslih korisnika duhana, prema najnovijim procjenama u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije o globalnim trendovima duhana koji je objavljen danas. Ovo je dobra vijest, posebno budući da se predviđa da će se taj broj nastaviti smanjivati kako sve više ljudi prestaje koristiti duhan”, rekao je Rudiger Kreh, direktor WHO-a za promociju zdravlja u Ženevi.

Značajan pad

- OGLAS -

Stope upotrebe duhana u svijetu su nastavile da opadaju, pri čemu je samo jedna od pet odraslih osoba konzumirala duhan 2022. godine, što je značajan pad u odnosu na svaku treću u 2000. godini, istakli su u izvještaju.

Kreh je rekao da je 150 zemalja sada u opadajućem trendu upotrebe duhana, a 56 već ide prema globalnom cilju smanjenja od 30 posto do 2025. godine.

- Advertisement -

“Grupa zemalja sa nižim srednjim dohotkom trenutno doživljava najbrži pad upotrebe duhana, uprkos tome što je prije dvije decenije imala najveću stopu upotrebe duhana˝, naveo je Kreh .

Najviše korisnika duhana u jugoistočnoj Aziji

Prema izvještaju, najveća prevalencija korisnika duhana je u regiji jugoistočne Azije, dok je trenutno najmanja u afričkoj regiji. Kreh je pozvao zemlje da nastave s primjenom politike kontrole duhana i “borbe protiv uplitanja duhanske industrije”.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA