15.5 C
Sarajevo
09.05.2024

Važni za prevenciju bolesti: HPV ili Papa test? Evo koje su prednosti i mane ovih testova

Najnovije preporuke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugeriraju da se žene mogu odlučiti za HPV test umjesto Papa testa počevši od 25. godine i ponavljajući ga svakih pet godina.

Studija objavljena 2022. ukazuje na sve veću sklonost HPV testu među ženama zbog smanjene nelagode i veće pogodnosti u usporedbi sa tradicionalnim Papa testom. Međutim, postavlja se pitanje – trebaju li žene u potpunosti izbjegavati Papa test? Pogledajmo razlike između dvaju testova.

Koje su razlike između HPV i Papa testa?

- OGLAS -

HPV testovi u upotrebi su od 2003. godine, a nedavne rasprave istražile su mogućnost da kućni HPV testovi budu dostupniji, lakši i precizniji.

Dok Papa testovi analiziraju stanice vrata maternice na znakove prekanceroze, HPV testovi primarno otkrivaju prisutnost humanog papiloma virusa, koji je glavni čimbenik rizika za rak vrata maternice.

- Advertisement -

Selektiranje raka vrata maternice – Papa ili HPV testom – ključno je jer se rak vrata maternice u velikoj mjeri može spriječiti ukoliko se rano otkrije.

Obje opcije ostaju učinkovite

Iako su Papa testovi standard za probir raka vrata maternice, oni nisu nepogrešivi, s mogućnošću lažno pozitivnih i negativnih rezultata. Studije su pokazale učinkovitost HPV testiranja u prevenciji raka vrata maternice, jer je većina slučajeva povezana s HPV infekcijama.

Kućno testiranje na HPV predstavlja praktičnu opciju, posebno za one s ograničenim pristupom zdravstvenim ustanovama. Iako su dostupni brojni kućni HPV testovi, nijedan još nema odobrenje FDA. Međutim, testiranje HPV-a koje prikupljaju kliničari odobrile su razne medicinske organizacije kao preferiranu metodu probira zbog njegove tačnosti, piše “Kreni zdravo“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA