12.7 C
Sarajevo
29.02.2024

Znate li šta se događa Vašem tijelu kada ne pijete dovoljno vode?

Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije. Zadovoljna.hr donosi neke od znakova da tijelu nedostaje vode.

1.Usta su suha

Najočigledniji znak žeđi manifestira se kroz suhoću usnica, jezika i usne šupljine. No, ako vam su usta suha, znači da je vaše tijelo već dehidrirano. Jeste li ikada pretjerali u alkoholu, i sjećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje tijelo i zadovoljiti njegove potrebe.

- OGLAS -

2. Koža je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio ispravno. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posljedica za tijelo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tijela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

3. Oči su suhe

Nedostatak vode manifestira se i kroz suhoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktne leće.

4. Bol u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo spriječiti neugodno trenje kostiju prilikom poduzimanja svakog koraka, skakanja, vježbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje se mišićna masa

Mišići također sadrže značajne količine vode. Manje vode u tijelu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovito ispijanje vode prije, tokom i nakon vježbanja dat će tijelu gorivo da izdrži napore, te smanjiti posljedice treninga

6. Osjećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u tijelu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo je “posuđuje” od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba osjeća loše, te se sporije se oporavlja od bolesti.

7. Napadi gladi

Dehidriranost vara ‘mozak’, pa on šalje signale tijelu kako je gladno. Napadi gladi hvataju u svako doba dana i noći, a bude čak i iz sna. No konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i potiče stvaranje masnih zaliha na tijelu.

8. Loša probava

Žgaravica je samo jedan od signala pretjerane količine kiseline u želucu kao posljedice nedostatka vode. Voda ovlažuje probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crijevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom u toalet

Manjak vode u tijelu utiče i na potrebu mokrenja. Ako ne idete na wc barem četiri do sedam puta tokom dana, to je znak da pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje također da lošu hidrataciju tijela.

10. Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu. Budući da nedostatak vode utiče na suhoću kože, ista postaje izložena prijevremenim borama, gubi elasticitet i rezultira pojavom koja je starija nego što bi hronološka trebala biti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA