2.7 C
Sarajevo
08.12.2024

“Znaš li pitu napraviti?” Ugledni “Taste Atlas” opet pisao o bosanskom bureku

Ugledni magazin "Taste Atlas" još jednom je posvetio pažnju jednom od najpopularnijih "predstavnika" naše tradicionalne kuhinje.

Bosanskohercegovačka kuhinja i specijaliteti nerijetko završavaju na top-listama najukusnijih jela u svijetu, a ugledni magazin Taste Atlas još jednom je posvetio pažnju jednom od najpopularnijih “predstavnika” naše tradicionalne kuhinje.

“Burek je slano pecivo koje se pravi od slojeva filo tijesta i raznih nadjeva. U Bosni se pojam burek tradicionalno odnosi samo na verziju punjenu mesom, dok druge vrste poput sirnice (sira), zeljanice (špinata) i krompiruše (krompira) imaju različita imena”, ističu na Taste Atlasu, aludirajući na praksu u susjednim zemljama, gdje nerijetko možemo čuti verziju “burek sa sirom” ili “burek sa zeljem”, što se u Bosni i Hercegovini smatra pogrešnim.

Tekst je ilustriran videosnimkom iz vezirskog grada Travnika, koji prikazuje tek ispečeni burek, spreman za serviranje.

- OGLAS -

O važnom mjestu u bh. kuhinji kojeg zauzima ovo jelo su napisali: “Obično oblikovan u spiralu u pekarama ili pečen kao pita u restoranima, to je svestrano i omiljeno jelo. Uprkos svom turskom porijeklu, burek je postao ponosni simbol bosanske kuhinje. Njegovo kulturno značenje vidljivo je iz lokalnih izreka, poput ideje da je svladavanje izrade bureka znak podobnosti za brak.”

Na Taste Atlasu su i ranije objavljivali tekstove vezane za bh. tradiciju, kulturu i kuhinju, pa je tako u jednom takmičenju između popularnih peciva iz svih krajeva svijeta bosanski somun zauzeo visoko mjesto, daleko ispred meksičke tortilje i italijanske foccacie.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA