11 C
Sarajevo
24.10.2024

Dodik: Odvojiti se prvom prilikom, naša sloboda je sa Srbijom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je RS dočekala 27. “rođendan”, naglasivši kako postoji duže nego neki drugi državni oblici koji su bili na Balkanu. Ističući da je od svega najvažniji mir, Dodik je naveo da je RS danas slobodna, stabilna, izgrađena parlamentarna demokratija koja na izborima dobija legitimitet, da ove godine bilježi najveću zaposlenost – 264.000 zaposlenih, koje nikada do sada nije imala, što pokazuje pozitivna kretanja.

Istakao je i da će RS pokušavati da vrati otete nadležnosti, podsjetivši da je bila “trn u oku” strancima, koji razumiju da Srbi ne vide BiH kao svoje trajno okruženje, ali pokušavaju da nasiljem zaustave priču o tome.

– Znaju da bi se Srbi odvojili od BiH kada bi se pojavila prva prilika da ne bude nasilja i rata, i to ne misli samo Milorad Dodik već većina ljudi – kazao je Dodik.

- OGLAS -

Dodik je istakao da u prilog vraćanju otetih nadležnosti RS-u ide historijski kontekst i to što u Ustavu Bosne i Hercegovine piše da Bosna i Hercegovina ima samo nadležnosti koji su izričito date tim ustavom, što znači da ono što nije izričito napisano u Ustavu – nije nadležnost Bosne i Hercegovine.

– To će se desiti, uvjereni smo u to… Doći će jednom vrijeme, potpuno sam uvjeren, samo trebamo biti uvijek spremni da iskoristimo vrijeme i da predočimo upravo tu odredbu Ustava – naveo je Dodik.

- Advertisement -

Smatra da je nasiljem visokog predstavnika mijenjan Ustav BiH, iako je to moguće učiniti samo ako se saglase RS i Federacija BiH.

– Bosna i Hercegovina nije mjesto naše slobode, naša sloboda je isključivo RS povezana sa Srbijom i to je ono što mi vidimo. To se mnogima ne sviđa, ali to je suštinski odnos Srba ovdje – kazao je Dodik.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA