13 C
Sarajevo
25.10.2024

Palestinac 18 godina u izraelskom zatvoru čuvao poklon za kćerku

Priča o lutki koja je nazvana “Mimi” počela je prije 18 godina, kada ju je Saftavi kupio tokom boravka u Dubaiju želeći obradovati svoju dvogodišnju kćerku.

Međutim, po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Gazu uhapsile su ga izraelske snage, pa je tako i njegova namjera da obraduje kćerku odgođena. Oslobođen je u decembru 2018. godine, a lutku je kćerki u ruke uspio predati tek kada je Sara imala 20 godina. 

Saftavi je prije hapšenja bio uposlenik u Palestinskom ministarsvu za vakufe, te nezavisni član Palestinskog nacionalnog vijeća. Optužen je i zatvoren zbog tvrdnji da je djelovao protiv okupacionih vlasti.

- OGLAS -

“Od prvih dana mog hapšenja tražio sam da lutka koju sam kupio za svoju kćerku ostane kod mene. Razgovarajući s njom, borio sam se s samoćom. Kako su godine prolazile, primijetio sam da mi zbog te lutke kćerka sve više nedostaje i otežava mi da zatvorim ranu na svom srcu. Tako sam tražio da se ta lutka ostavi u odjel gdje se drže privatne stvari zatvorenika”, ispričao Saftavi. 

Kćerka Sara ističe da iako nije znala za priču o poklonu koji joj je otac kupio prije 18 godina. Kazala je kako je danas, kada je preuzela lutku, sretna i svjesna koliko je njen otac voli.

- Advertisement -

Lutka “Mimi” je nekoliko dana prije Saftavijevog oslobađanja poslana njegovoj kući, zajedno sa ostalim stvarima. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA