18.8 C
Sarajevo
25.10.2024

Putin pred dolazak u Srbiju, spomenuo planove za BiH

Sutra se u Beogradu očekuje dolazak predsjednika Rusije, Vladimira Putina. Uoči samog dolaska, govorio je o kretanju Srbije ka EU, ali se dotakao i planova za BiH.

– Na Balkanu imamo mnogo prijatelja, ali Srbija je naš strateški partner . Neću da krijem da smo bili iznenađeni prilično pasivnom reakcijom Evropske unije u vezi sa odlukom kosovskog parlamenta o transformaciji kosovskih sigurnosnih snaga u pravu vojsku. Jer je očigledno da su Srbi koji žive u ovoj pokrajini doživjeli takav potez kao direktnu prijetnju po svoju sigurnost – kazao je Putin u zajedničkom intervjuu za “Politiku” i “Novosti”.

 

- OGLAS -

Također je naveo da se saradnja s RS-om, koja je sastavni dio Bosne i Hercegovine, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

– I dalje smo usmjereni ka realizaciji kako u RS-u, tako i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmaceutike i u drugim oblastima – kazao je Putin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA