12.7 C
Sarajevo
25.10.2024

Ratni zločinac Ćorić stigao u Zagreb

Ratni zločinac Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-ih godina, danas je pušten na uvjetnu slobodu. Ćorić je odslužio dvije trećine kazne. Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevom puštanju i on je avionom iz Amsterdama sletio u zračnu luku u Zagrebu. Dočekali su ga supruga, dva brata i dvije sestre, rodbina, te prijatelji i saborci, među kojima je i bivši predsjednik takozvane Herceg-Bosne, Dario Kordić kojeg je Haški sud osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini. 

Advokat Dražen Plavec kazao je kako su nakon drugostepene presude podnijeli zahtjev za djelomičnom revizijom tražeći da se Ćoriću u zatvorsku kaznu uračuna i vrijeme koje je proveo u bolnici, ali su odbijeni uz obrazloženje da su to već prvostepeni i drugostepeni sud uzeli u obzir.

Na pitanje je li sada pravda zadovoljena, odgovorio je kako na neki način jeste, jer Ćorić sada ide kući, te je podsjetio da su u žalbi za njega tražili oslobađajuću presudu.

- OGLAS -

Sve ispod oslobađajuće presude s našeg aspekta gledanja nije zadovoljenje pravde, a sada gledamo da reduciramo štetu. Zadovoljni smo što izlazi, jer je to bio vrlo iscrpljujući i težak, te najopsežniji predmet koji se vodio na nekom međunarodnosm sudu. Samo prvostepeni postupak je trajao pet godina, a sam postupak oko 14 godina – kazao je Dražen Plavec, advokat.

U odluci navodno stoji kako su mu zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima. Ćorić će moći posjetiti Bosnu i Hercegovinu u kojoj je rođen. Ukoliko Ćorić prekrši bilo koju od navedenih zabrana, vratit će se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA