15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Zaposleni u državnim institucijama protestuju sutra u Sarajevu zbog malih plata

Odluku o organizovanju mirnog okupljanja i javnog protesta poslao je Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Vijeću ministara najavivši da će okupljanje biti održano u periodu od 10 do 11 sati ujutru.

Navode četiri razloga za organizovanje protesta, a prvi je nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji, kako kažu, zaposlene dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju gdje nisu u mogućnosti zaštititi ljudska prava.

“Zaposleni žive i rade u stalnom strahu jer nemaju pravni osnov zaštite”, naveli su oni.

- OGLAS -

Drugi razlog je Budžet za 2021. godinu prema kojem državni službenici ponovo neće dobiti povećanje plate za koju kažu da je ista u posljednjih 10 godina zbog čega je “ugroženo preživljavanje zaposlenih u institucijama BiH”, navode oni.

“Dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija koja je dovela zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice”, ističu iz Sindikata navodeći da zaspoleni na nižim nivoima vlasti (entitetskim i kantonalnim) iomaju 20 i 30 posto veće plate za iste poslove nego oni, piše Klix.

- Advertisement -

Posljednji razlog je “uskraćivanje prava na život” a do kojeg je došlo upravo usljed loših plata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA