15 C
Sarajevo
18.10.2024

Znate li dovoljno o bolesti koja je sve više prisutna među nama?

Učenici Srednje medicinske škole Tuzla, odlučili su upoznati društvo o ovoj pojavi. Njihov moto je „Borimo se protiv nje, depresija izlječiva je!“

Kroz predmet demokratije, ali i njihove struke upoznali su se sa problemom depresije, ali i time koliko zapravo okolina malo zna o tom pojmu.  Svakodnevni život pojedinca ispunjen je depresijom, a da toga niko nije svjestan, poručuju srednješkolci. Odlučni su u namjeri da spoje svoje sadašnje znanje, buduću profesiju i pokrenu društvo, te ukažu da potencijalni „ubica“ hoda oko glave.

Svi mislimo da se depresija manifestuje samo nakon stresnih situacija, tačno je to, ali mnogo je više drugih razloga.“, rekao nam je Kenan Suljić vođa grupe učenika koji imaju namjeru da promijene društvo.

- OGLAS -

Kako nam je rekao Kenan, na ovome neće stati, njihov projekat postat će znatno veći, ali najvažnije od svega je da se svi uključe, te da svi učestvuju u njegovoj realizaciji. Bitno je znati koji su razlozi nastanka depresije, na koji način znati boriti se sa tom bolešću, a samim tim i prepoznati je u najranijoj fazi, kako bi se spriječile posljedice.

„Ruku na srce, trenutni obrazovni sistem također je jedan od uzročnika koji dovodi do depresije. Veliki broj radnika svakodnevno doživljava razne torture od svojih privatnika. Neredovne plate, loši uvjeti na poslu, sve su to pogodni uslovi za stvaranje opake bolesti koja za sobom može donijeti i ono najgore, a to je smrt“, kazao je Kenan.

- Advertisement -

Najbolja prevencija kada je u pitanju depresija, jeste odlazak u zdravstvenu ustanovu. Osobama oboljenim od depresije najpotrebnija je podrška. Vaše prisustvo za njih je ono svjetlo na kraju tunela, koje oni sami ne vide. Također, ono što je zaista jako važno, ne samo za obolje već za svaku osobu, jeste obrazovanje. Što se više zna, manje su šanse da će bolest preći u ono najozbiljniju fazu, jer se od početka mogu primijetiti prve naznake.

Nemojte zbog svog neznanja druge ubijati u pojam i dovoditi psihičko zdravlje u pitanje. Više edukacije i promjena će stići. Ako ne vi, onda ćemo mi sigurno!“, rekao je Suljić.

Bolest je veća no što izgleda. Čak je i mnogo neprijavljenih slučajeva, zbog osoba koje se ne mogu suočiti sa tim. Važnost ovog projekta jeste da se društvu promijeni smjer gledanja. Žele natjerati sebe i druge, na život koji garantuje dugovječnost te da se poprave sve one negativne stvari koje svaku osobu mogu dovesti u stanje oboljenja od depresije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA