27 C
Sarajevo
27.09.2024

Bayern ne prepušta ništa slučaju: Na inovativan naćin krenuli u potregu za novim Thomasom Mullerom

Bayernov Thomas Müller je jedinstven fudbaler. Kako na vrijeme pronaći zamjenu za sada 35-godišnju zvezdu? Bavarci su u potrazi za novim Müllerom već upregli i vještačku inteligenciju.

Šef IT sektora bavarskog giganta Michael Fichtner kaže da tehnologija može da pomogne pri identifikovanju budućih fudbalskih zvijezda, ali da je to još u nastanku.

“Vještačka inteligencija je, na primjer, već primjenjiva u skautingu pri procjeni sklonosti igrača povredama. Time smo se već intenzivno zabavljali u prošloj sezoni,” rekao je na jednom kongresu u Munchenu.

- OGLAS -

Nove alatke, međutim, mogu da učestvuju i u prepoznavanju osobina, pa i da predlože kandidate na pitanje “koji mladi igrač može da postane novi Thomas Müller?”

Inače, dodao je Fichtner, mnogostruki osvajač Bundeslige sebe ne vidi kako se za pažnju i značaj nadmeće sa domaćom konkurencijom. “Ne strahujemo da će današnji navijač Bayerna sutra postati navijač Bajera iz Leverkuzena.”

- Advertisement -

“Brine nas da ne izgubimo značaj, pa da naš navijač interes ne prebaci na, recimo, američki fudbal ili na Taylor Swift”, rekao je Fichtner, javlja DPA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA