25 C
Sarajevo
29.04.2024

F.K. Sarajevo ima novog dragulja: Muhamed Buljubašić izrastao u vanserijskog igrača!

Bosna i Hercegovina je uvijek bila rasadnik sportskih talenata, ali se većinom taj talenat brzo izvozio vani. Ovi koji su ostalo nisu uspjeli da se razviju u željenom smjeru, te je njihov talenat postepeno blijedio. Međutim, uvijek ima izuzetaka, a većinu tih izuzetaka je stvorio F.K. Sarajevo.

Napravili su ozbiljnu infrastrukturu koje se ne bi postidjeli ni ozbiljniji evropski klubovi. Investirali su u teren, kamp, vode maksimalnu brigu o igračima, te imaju jasnu viziju razvoja svojih igrača. Kada pogledamo trenutni sastav reprezentacije vidimo da su tu Dal Varešanvić, Gojko Cimirot i Amar Rahmanović, koji su donedavno bili igrači Sarajeva. Ovo je jasan znak da „Bordo“ ekipa ima kontinuitet u razvoju igrača.

Nedavno je odigran sarajevski derbi, u kojem „ruku na srce“ nije bilo spektakularnog nogometa, ali jedno se ime izdvojilo, ime Muhameda Buljubašića! Nevjerovatan fokus i pregled igre krase ovog mladića, koji ima svega 19 godina. Prije nego pojasnimo njegovu ulogu u derbiju, osvrnut ćemo se na njegov nogometni put koji je krenuo iz Tuzle, ali se još kao dječak priključio omladinskim pogonima F.K. Sarajeva, te slobodno možemo reći da je on „dijete Sarajeva“. Kao član Akademije u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji bio je šampion BiH, kao i osvajač Kupa BiH. Za prvi tim je debitovao 2021. godine u utakmici protiv Slobode i standardni je član omladinskih reprezentacija Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Buljubašić je strpljivo čekao svoju priliku, jer je konkurencija na njegovoj poziciji bila jaka, te je dobijao skromnu minutažu. Dolaskom Rožmana to se značajno promijenilo, te je postao standardni prvotimac. Njemu ide u prilog i pravilo da u svakom trenutku na terenu mora biti jedan igrač do 21 godine. Rožman je svjestan njegovih kvaliteta, te mu daje sve više prostora u veznom redu. Tako je bilo i protiv Željezničara.

Derbi su uvijek specifični, jer je ogroman naboj, pa se traže igrači koji mogu „stati na loptu“. Kod „Plvih“ je to trebao biti Semir Štilić, iskusni veznjak, ali zbog okolnosti na terenu on je morao da izađe nakon prvog poluvremena. S druge strane, Rožman je ovu ulogu dodijelio Buljubašiću. Razlika u godinama između Štilića i Buljubašiča je 17, što dovoljno govori u kakvog je igrača stasao mladi Buljubašić. Uzavrela igra na terenu, brzi crveni karton, te brojni žuti kartoni su poremetili igru, ali su i dodatno podigli nervozu na terenu. Jedan od rijetkih koji je ostao smiren i koncentrisan bio je upravo Buljubašić, koji je nekoliko puta iznio loptu u stilu Inieste, te je tim potezima otvorio dosta prostora za svoju ekipu. Imao je, također, nekoliko ozbiljnih udaraca prema golu, te ono što je najvažnije za njegovu poziciju, nije dozvolio da se razvija igra Željezničara.

Ovo je sigurno utakmica koju će gledati skauti širom Evrope, te će uvrstiti mladog igrača Sarajeva u igrače koji imaju perspektivu da obuku dres neke od najjačih evropskih ekipa. Nadamo se da će igre Buljubašića pratit i selektor Savo Milošević, te da će ga ubrzo pozvati na neko od reprezentativnih okupljanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA