15 C
Sarajevo
29.09.2024

102 godine mostarske tradicije: FK “Velež” osnovan je na današnji datum

Na današnji datum 1922. godine, na inicijativu grupe građana, mahom radnika i đaka Učiteljske škole, u Mostaru je osnovan Fudbalski klub “Velež”, i to s predznakom RŠK (radnički šport klub). Ime je dobio po obližnjoj planini.

Prvi predsjednik Veleža bio je Anđelko Vlaho. U dvadesetim i tridesetim godinama prošlog vijeka kalio se tim koji je igrao po regionalnim ligama i većinom s protivnicima iz regije. S iskustvom su došle i prve pobjede, a “Velež” je bio rado viđen gost, pogotovo kada su radnički klubovi u pitanju.

Zabranjen rad

- OGLAS -

Upravo zbog toga, tadašnjoj vlasti je smetao rad kluba, pa su igrači i simpatizeri bili pod stalnom torturom policije, a vrhunac je stigao 1940. godine, kada je zabranjen rad kluba. Naime, 1. septembra 1940. u Mostaru su prijateljsku utakmicu odigrali “Velež” i podgorička “Crna Gora”, a poslije utakmice, fudbaleri oba tima, zajedno sa svim prisutnim na utakmici, krenuli su ulicama Mostara demonstrirajući protiv tadašnjeg režima. Tada je policija na demonstracije odgovorila oružjem, a dva dana kasnije službeno je zabranjen rad FK “Velež”.

Nakon toga uslijedio je Drugi svjetski rat, a gotovo svi članovi i simpatizeri crvenog kluba od prvog dana su se uključili u borbu protiv okupatora i njegovih domaćih pomagača. Odmah po završetku rata obnavljaju rad kluba i kreću s takmičenjem. Godine 1952., “Velež” je prvi put član Prve savezne lige Jugoslavije. 

- Advertisement -

Najuspješnije sezone

Najuspješnije sezone bile su 1972/1973., 1973/1974. i 1987/1988., kada su “Rođeni” bili nadomak titule (vicešampioni). U Kupu Maršala Tita postignuti su i najveći uspjesi, a “Velež” je ovaj pehar dizao dva puta – 1981. i 1986. godine. U ovom periodu “Velež” je i šest puta učestvovao u UEFA-inim kupovima.

Za vrijeme ratnih dejstava tokom agresije na BiH (1992–1995), godine 1994., entuzijasti u napola okupiranom Mostaru uspjeli su reorganizovati rad kluba, koji je za vrijeme rata protjeran iz svojih prostorija i sa stadiona. Odigravane su prijateljske utakmice, a 1995. krenulo se s odigravanjem Prve lige Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA