20 C
Sarajevo
08.09.2024

Dinamo je Hrvatskoj donio dva kluba u Ligi prvaka

Hrvatska će u sezoni 2020./2021. imati dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka.

U dvomeču Dinama s Benficom u osmini finala Lige prvaka Hrvatskoj je za to trebalo da hrvatski prvak ne izgubi barem jednu utakmicu, a on je to uspio odmah večeras na Maksimiru. Time je Hrvatska osigurala mjesto u TOP 15 na UEFA-inoj listi liga.

Hrvatska će tako sezonu završiti ispred Danaca i Švicaraca koji su ostali bez predstavnika, što znači da će HNL 2020. godine davati ček pet europskih predstavnika.

- OGLAS -

Sjajna šansa za doprvaka

Prvak će ići u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio ždrijeba za neprvake. Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) odlazi izravno u treće pretkolo Europa lige, dok iz drugog pretkola kreću preostala dva kluba koji se budu kvalificirali za Europu.

- Advertisement -

Zahvaljujući nevjerojatnoj Dinamovoj europskoj sezoni doprvak će 2020. imati priliku prolaskom samo jedne prepreke u Ligi prvaka izboriti plasman u najmanje grupnu fazu Europa lige.

Hrvatska je ove sezone (za ovo se gleda petogodišnji renking) osvojila 23 boda, od čega Dinamo čak 18 bodova s osam pobjeda i četiri remija. Hajduk je u ovogodišnjem skupljanju bodova sudjelovao s 2,5, Osijek s 2,0, a Rijeka s 0,5. Ukupan broj bodova jedne zemlje dijeli se s brojem klubova koji su sudjelovali u toj europskoj sezoni pa je Hrvatska ove sezone skupila 5.75 bodova.

Hrvatska je u posljednjih pet godina osvojila 27.375 bodova i time zasjela na 15. mjesto odmah iza Grčke, a ispred Danske i Švicarske koje su ostale bez predstavnika i ne mogu zaprijetiti Hrvatskoj. Bez predstavnika je i Grčka koja ima 27.600 bodova i koju bi Hrvatska mogla preskočiti već u sljedećoj utakmici Dinama u četvrtak u Lisabonu, prenosi index.hr.

Jedini put Hrvatska je dva predstavnika u kvalifikacijama Lige prvaka imala 1999. godine kada je Rijeku zaustavio Partizan, a Dinamo stigao do grupne faze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA