11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Dinamo ostvario historijski uspjeh na čelu sa našim Hajrovićem

Fudbaleri Dinama iz Zagreba, golovima Mislava Oršića iz 15. minute, Emira Dilaver iz 34., i Brune Petkovića iz 73. minute su pregazili fudbalere Viktorije iz Plzena (Češka), i time su ostvarili plasman u osminu finala Europske lige. 

Prvo je Petković napravio “slalom” i došao do šesnaesterca, da bi u njemu napravio “dar mar”, odigrao pas petom, Olmo lukavo pustio loptu kroz noge, a sve je to izvrsno ispratio Oršić koji je “zakucao” loptu u mrežu golmana Viktorije. Zatim, je Izet Hajrović izveo slobododan udarac u 34. minuti, loptu uputio u šesnaesterac a najprisebniji je bio Emir Dilaver i loptu smjestio u mrežu. Posljednji pogodak je također izuzetno lijep. Na centru igrališta Dani Olmo je iskoristio grešku igrača Viktorije,  istrčao oko 50 metara, uposlio Petkovića, koji je svoju odličnu partiju krunisao divnim pogotkom sa šesnaest metara, čime je zapečatio svoju sjajnu partiju, ali i svojom partijom, zajedno sa svim saigračima je ušao u historiju zagrebačkog kluba, jer su obezbjedili plasman u osminu finala ovog takmičenja.

Plzen je od 86. minute igrao s igračem manje jer je Limbersky dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Izet Hajrović je svoju odličnu utakmicu završio u 67. minuti utakmice kada je umjesto njega u igru ušao Nikola Moro. Treba istaći da je u 88. minutu u igru umjesto Oršića ušao i naš reprezentativac Amer Gojak, koji je bio najavljivan prije utakmice, ali trener Dinama, Nenad Bjelica je sve iznenadio i dao priliku Ivanu Šunjiću. 

- OGLAS -

U ostalim mečevima nije bilo iznaneđenja. Arsenal je na svome terenu slavio pobjedu od 3:0 protiv BATE Borisov, a naš Sead Kolašinac je utakmicu odgledao sa klupe za rezervne igrače.

E. Frankfurt pregazio Shaktar sa visokih 4:0 te sa ukupnih 6:3 o, dok je Salzburg također savladao  ekipu Clube Bruggea sa 4:0, čiju pobjedu je naš Smail Prevljak odgledao sa klupe.

- Advertisement -

Napoli je savladao Zurich sa 2:0 i  sa ukupnih 5:1 prošao dalje. Španska Valencia je savladala škotski Celtic sa 1:0 golom Kevina Gameira iz 70. minute. Treba istaći da je Celtic zbog crvenog kartona Toljana. od 37. minute igrao sa igračem manje

Villareal je zahvaljući golu iz prve utakmice prošao ekipu Sportinga iz Lisabona, a rezultat na večerašnjoj utakmici je glasio 1:1. Fudbaler Sportinga Jefferson je u 50. minuti olakšao posao villarealu, i dobio crveni karton. 

Zenit iz St. Petersburga savladao turski Fenerbahce rezultatom 3:1 i time osigurao mjesto u idućem krugu takmičenja. 

Trenutno se igraju ostale utakmice Europske lige, a sastaju se:

Bayer Leverkusen – Krasnodar,

Benfica – Galatasaray,

Real Betis – Rennes,

Chelsea – Malmo FF,

Dynamo Kiev – Olympiakos,

Genk – Slavia Prag,

Internazioanel – Rapid Vienna

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA