20.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Face analiza: Pročitajte u kakvoj su formi Zmajevi pred mečeve protiv Finske i Italije

Fudbalska reprezentacija BiH u subotu od 18:00 sati igra meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv neugodne Finske. Već u utorak, Zmajevi će u Torinu igrati najzanimljiviji meč kvalifikacija protiv agresivne Italije.

Ako je realno gledati, suditi po statističkim podacima i igračkoj kvaliteti, naši momci su favoriti protiv Finske, ali protiv Italije tu ulogu ne možemo preuzeti. Shodno tome, bez prevelikog optimizma, realno gledajući, četiri boda iz ove dvije utakmice bi bila idealna.

Kao što smo izvještavali u našoj informativnoj emisiji „Vjestnik“, reprezentacija BiH je prvi i jedini put do sada protiv Finske igrala 2004. godine kada smo slavili minimalnim rezultatom 1:0. Bio je to prijateljski meč igran u Zenici, a jedini gol na utakmici je postigao, sada već bivši reprezentativac i član NFS BiH, Zvjezdan Misimović.

- OGLAS -

Stanje na tabeli kvalifikacija za EURO 2020 nakon odigrana dva kola: 

Do sada smo pobijedili Armeniju (2:1) i remizirali sa Grčkom (2:2), pa smo treći sa četiri boda na saldu. Finska je također pobijedila Armeniju (u gostima 0:2), te izgubila u Italiji (2:0).

- Advertisement -

Selektor Robert Prosinečki svjestan je da je Finska vrlo neugodan protivnik protiv kojeg se svaka ekipa lako može “okliznuti”. U prilog tome ide i informacija da nisu primili gol u pet posljednjih utakmica na svom terenu, te da kući nisu izgubili gotovo dvije godine.

Ako krenemo od golmanske pozicije, tu je siguran Ibrahim šehić koji je do sada opravdao povjerenje selektora

Golman Erzurumspora se trenutno ne može pohvaliti igrama svog tima obzirom da se nalaze na pretposljednjoj poziciji na tabeli. Ugovorom za ovaj klub vezan je do 2020. godine tako da bi u budućnosti mogao i promijeniti sredinu ako klub ispadne u drugu Tursku ligu. 

Ibrahim Šehić je u okviru Turske Super Lige na golu stajao u 32 utakmice, a propustio samo dvije. Dobra je činjenica da je standardan, a statistički, 1,2 golova prima po utakmici. Ibrahim je 7 utakmica odigrao bez primljenog gola, a statistika kaže da ima tri odbrane po utakmici. 

 

U odbrani bi trebali gledati Bičakčića, Šunjića, Zukanovića i Ćivića. 

Kolašinac će zbog problema s unutrašnjim kolateralnim ligamentom koljena propustiti susrete protiv Finske i Italije.

Bičakčić je za Hoffenhaim odigrao 25 utakmica od dosadašnje 34 u Bundesligi. Njegova ekipa je završila na devetoj poziciji na tabeli, a on se izdvojio kao jedan od igrača na kojeg se u budućnosti može ozbiljno računati. 

Visok, stamenit i dobar u igri glavom je Toni Šunjić. Za Dinamo iz Moskve odigrao je 29 utamkica od ukupnih 30, učvrstio svoje mjesto u prvih 11, a njegov značaj klubu i reprezentaciji je nemjerljiv.

Dinamo u kojem nastupa nas Šunjić, sezonu je završio na 12. poziciji. Toni je sigurno jedan od kvalitetnijih igrača koje imamo, tome u prilog ide i činjenica da osvaja gotovo 70% duela sa protivnicima, procenat izgubljenih lopti je samo 0,3 što je itekako bitno na poziciji koju on igra. 

Ervin Zukanović je veliki dio svoje karijere proveo u Italiji te njegovo prisustvo u ekipi na dan utakmice u Torinu može biti od velikog značaja za naš tim. 

Štoper Genoe odigrao je 25 utakmica od ukupnih 38, a njegova ekipa se jedva izvukla od ispadanja u niži rang takmičenja. Ervin je gotovo 60% lopti oduzeo tokom ove sezone, što svakako govori o kakvom defanzivcu se radi te će selektor vrlo vjerovatno računati na njegove usluge u važnim utakmicama koje slijede. 

Eldar Ćivić ima samo 23 godine i od njega se puno očekuje u dresu reprezentacije BiH. Već se istakao kao kvalitetan pojedinac. Njegovi nastupi u Češkoj prvoj ligi prolaze zapaženo, a igra za Spartu iz Praga.

Eldar još nije stekao status standarnog fudbalera u svom timu, odigrao je 20 utakmica od ukupnih 35, samo 8 započeo od prve minute, ali vrijedi istaći da je ostvario itekakav učinak. 

U veznom redu očekujemo Bešića, Sarića i Cimirota.

Raduje činjenica da je Muhamed Bešić prebrodio teške povrede i vratio se na teren još jači. Trenutno je na posudbi u Midlzburgu, a ugovorom je vezan za Everton do 2021. godine. 

Od ukupnih 46 kola, Bešić je odigrao 36 utakmica, postigao dva pogotka i zabilježio četiri asistencije. Također, njegov odbrambeni učinak je značajan, a tome u prilog ide da po utakmici oduzma gotovo 60% lopti. Obzirom da pozicija na kojoj igra zahtijeva i veliku koncentraciju kada je u pitanju pas igra, Bešić se može pohvaliti učinkom od 86% tačnih dodavanja tokom ove sezone. 

Njegova borbenost nikada nije bila upitna te očekujemo da će dati svoj maksimum u narednim utakmicama reprezentacije BiH. 

Elvis Sarić je do sada odigrao 12 utakmica za Zmajeve i postigao jedan gol. Većinu dosadašnje karijere proveo u Premijer ligi BiH nastupajući za FK Sarajevo, a od prošle sezone nosi dres Suwon Bluewingsa, ekipe iz Južne Koreje koja se nalazi na osmoj poziciji. 

Sarić je do 15. kola odigrao 8 utakmica za svoj tim i postigao jedan gol. 

Postavlja se pitanje ko će zamijeniti Miralema Pjanića koji je suspendovan zbog crvenog kartona, ali će igrati meč protiv Italije. 

Gojko Cimirot je jedan od kandidata. Trenutno igra za Standard iz Liegea i jedan je od standarnih igrača. 

On je iz FK Sarajevo prešao u PAOK, a zatim u redove Standarda. Trenutna vrijedost ovog igrača po podacima stranice Sofascore iznosi 4,2 miliona eura. 

Napadači, ako budemo igrali formaciju 4-3-3 bi trebali biti Duljević, Višća i Džeko. 

Haris Duljević je u prethodnim utakmicama pokazao karakter, volju i želju. Posebno kada igra za svoju reprezentaciju. Trenutno nastupa za njemački Dinamo Dresden. 

Od 34 utakmice, Haris je odigrao 25, a od prve minute je započeo 17 mečeva. Postigao je jedan gol i zabilježio tri asistencije. Ipak, njegova mobilnost prema naprijed i nazad je vrlo cijenjena kod trenera, on pokriva rupe u odbrani te je vrlo aktivan u napadu. Njegov Dresden se nalazi na 12. poziciji na tabeli. 

Edin Višća proglašen je za najboljeg igrača turske Superlige za sezonu 2018/19.

Višća je laskavu titulu osvojio po izboru sportskog kanala Bein Sports, inače oficijelnog medija lige te predstavlja nagradu koja se najviše cijeni u Turskoj.

Sjajni bh. ofanzivac je za Bašakšehir ove sezone odigrao ukupno 34 utakmice u svim takmičenjima. Postigao je 13 pogodaka i imao 13 asistencija.

O našem napadaču Edinu Džeki ne treba previše trošiti riječi. Ova sezona u Romi nije bila efikasna kao prethodna, ali njegov učinak i korist ekipi je fantastičan. Ipak je to druga ekipa kada u njoj nemate Džeku koji će dijeliti lopte, navlačiti defanzivce, stvarati prostor… 

Edin je u Seriji A odigrao ukupno 33 utakmice, postigao 9 golova i zabilježio 6 asistencija. U prosjeku ima tri udarca na gol. 

U posljednje vrijeme se sve više govori o eventualnom transferu našeg Dijamanta. Prema posljednjim informacijama, Džeko pregovara sa italijanskim Interom. 

Sretno, Zmajevi! 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA