25.5 C
Sarajevo
09.09.2024

Mesut Ozil izazvao lavinu reakcija zbog podrške Palestini

Nakon Ozilove objave uslijedile su brojne reakcije, gotovo sve negativne, i to u Njemačkoj.

Bivši njemački fudbaler Mesut Ozil podigao je mnogo prašine u Njemačkoj objavom na društvenim mrežama na kojoj je predstavljena prekrižena mapa Izraela.

Ozil je to objavio na društvenoj mreži Instagram, svrstavši se još jednom na stranu Palestine, koja od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine dnevno trpi bombardovanja, ubijanje civila, među kojima su mnogi djeca i strahovita razaranja u kojima je Pojas Gaze postao neprepoznatljiva masa betona i čelika.

Nakon Ozilove objave uslijedile su brojne reakcije, gotovo sve negativne, i to u Njemačkoj. Brojna udruženja sa izraelskim ili jevrejskim predznakom, ali i neke političke figure u Njemačkoj oštro su reagovale na Ozilovu objavu.

- OGLAS -

Tako su Martin Huber i Julia Klockner, koji pripadaju strankama CSU i CDU tražili da se Ozilu oduzmu nagrade poput Srebrenog lovorovog lista za uspjehe ostvarene u reprezentaciji Njemačke, dok je još bio fudbaler, a Huber je izrazio svoje razočarenje potezom bivšeg fudbalera.

Reagovalo je i Sportsko društvo Maccabi otišlo je i korak dalje, pa je zatražilo da Njemački fudbalski savez interveniše.

- Advertisement -

“Pravo Izraela na postojanje se ne smije dovoditi u pitanje. Stoga se DFB jasno ograđuje od bilo kakvih izjava u ovom pravcu”, bila je reakcija DFB-a.

Mesut Ozil otvoreno podržava Palestinu i saosjeća sa narodom Gaze u posljednjih skoro godinu dana i to nikada nije krio.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA