15 C
Sarajevo
20.09.2024

Mourinho ostvario san o dolasku u Manchester United, ali se nije proslavio

 

Tim sa “Old Trafforda“ u 17 utakmica sakupio je 26 bodova i nalazi se na šestom mjestu na tabeli Premiershipa. Jedan od najtrofejnijih klubova Engleske tako loš početak sezone nije imao još od sezone 1989/1990.

mourinho-statistika-1

Zbog loših rezultata otpušten je šef stručnog štaba Mourinho koji u protekle tri sezone nije uspio ostvariti očekivanja navijača i uprave kluba.

- OGLAS -

Mourinho je doveden da zaustavi loši trend koji je Manchester United bilježio od odlaska slavnog stručnjaka Alexa Fergusona, ali 29 datih i isto toliko primljenih golova u 17 ligaških utakmica daleko su od očekivanog.
Iako je poznat po taktičkoj igri baziranoj na čvrstoj odbrani, Mourinho s Manchesterom ove sezone nije uspio zaustaviti napadače protivničkih timova. O tome ponajbolje svjedoči podatak da je Manchester United kao viceprvak prošle sezone u svih 238 utakmica primio 28 golova, a ove sezone je tu brojku nadmašio u svega 17 mečeva.

U bogatoj trenerskoj karijeri Mourinho je vodio velike timove Chelsea, Real Madrid i Inter te je osvojio ukupno 16 trofeja. Međutim, ovogodišnji loši rezultati na klupi Manchester Uniteda nalik su fijasku koji je prije tri godine doživio kao povratnik na klupu londonskog Chelsea. I tada se od njega mnogo očekivalo, a ostvaren je jedan od najlošijih startova sezone tog kluba.

- Advertisement -

Od dolaska na “Old Trafford“ Mourinho je od 2016. godine na ukupno 11 pojačanja potrošio 360 miliona funti, ali nije uspio to opravdati rezultatima.

Mourinho je za rekordnih 89 miliona funti u Manchester United doveo Paula Pogbu, koji se zbog loših partija našao na udaru kritika, a potom i su došle njihove međusobne razmjerice, pa mediji sa Ostrva nerijetko pišu kako bi se Pogba rado vratio u Juventus.

Još neki od “promašenih“ Mourinhovih transfera su i Romelu Lukaku koji je Evertonu plaćen 75 miliona funti i Alexis Sanchez koji ima sedmičnu plaću od pola miliona funti.

Mourinho je s Manchester Unitedom osvojio tri trofeja, ali ne i onaj najvažniji, titulu prvaka Premiershipa. Community Shield, Liga kup i trofej Evropa lige nisu zadovoljili apetite tako velikog kluba.

Tokom karijere Mourinho nije skrivao da mu je želja da s klupe vodi Manchester United, ali nije uspio iskoristiti priliku koju je dobio u tom klubu.

Međutim, karizmatični portugalski stručnjak Mourinho s “Old Trafforda“ ne odlazi praznih džepova. Engleski mediji javljaju da je zbog raskida ugovora dobio 22,5 miliona funti odštete.

Uprava i navijači Manchester Uniteda očekuju bolje rezultate u nastavku sezone, a tim će do kraja sezone s klupe voditi Norvežanin Ole Gunnar Solskjaer. On je i tokom igračke karijere slovio za “jokera“ na klupi koji je po ulasku u igru postizao važne golove za Manchester.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA