18.8 C
Sarajevo
22.06.2024

Policija upala u klupske prostorije Barcelone, uhapšen Bartomeu

Glasnogovornica katalonske policije rekla je za Hinu kako je “više privedenih osoba u sklopu operacije koja se providu u nogometnom klubu Barcelona”. Odbila je reći imena uhićenih.

Policija traži dokumente vezane uz kompaniju koju je uprava bila angažirala za popravljanje svog imidža preko društvenih mreža, izvijestila je španjolska javna televizija TVE. Policija je upala u prostorije tjedan dana uoči održavanja izbora za predsjednika kluba.

Zaposlenici ne mogu ući u urede na stadionu Camp Nou u kojima se trenutačno nalaze istražitelji.

- OGLAS -

Prije godinu dana su mediji izvijestili da je kompanija I3Venture, koju je Barcelona angažirala za komunikaciju preko društvenih mreža, stvarala umjetne profile preko kojih je pisala negativne komentare o protivnicima predsjednika Josepa Marije Bartomeua, uključujući kandidata za predsjedničke izbore Victora Fonta, ali i kapetana Lionela Messija koji oteže s produženjem ugovora.

U travnju je bivši potpredsjednik Emilio Rousand u razgovoru za Catalunya Radio rekao kako je on bio u odboru nadležnom za račune te kompanije te da su oni bili razdijeljeni kako bi se ‘izbjegla interna kontrola’.

- Advertisement -

Radijska postaja RAC-1 upitala ga je tada smatra li da je “netko stavio ruku u blagajnu” na što je afirmativno odgovorio.

“Kada platiš milijun eura za nešto što vrijedi 100.000 eura. Ne znam tko je to bio, no moguće je zamisliti” rekao je.

Kompanija I3Venture je bila zadužena za praćenje sadržaja na društvenim mrežama, odnosno trebala je pratiti što se piše i objavljuje o Barceloni, te istovremeno uljepšavati imidž kluba preko društvenih mreža. Račun od milijun eura kojeg je izdala za svoje usluge bio je navodno podijeljen na manje račune od po 200.000 eura.

“To oko društvenih mreža je prljav posao. Vjerujem da je netko uzeo novac, premda ne vjerujem da je to bio netko iz uprave. Sada je otvorena istraga koja će reći što se dogodilo. Bartomeu to zna” rekao je tada Rousand.

Afera je nazvana “Barcagate”.

“Analiza usluga koju je pružala ta kompanija za praćenje društvenih mreža je pod nezavisnom revizijom PriceWaterhouseCoopersa (PWC), koja je u tijeku, a time i bez ikakvog zaključka još uvijek’, priopćila je u travnju Barcelona. PWC je u srpnju izvijestio kako nije bilo nikakvih nepravilnosti.

Predsjednik Bartomeu je bio maknuo s funkcije Rousanda, koji je dan kasnije s još petero članova uprave Barcelone nezadovoljnih potezima predsjednika podnio ostavku. Uprava je tada ostala na 13 članova od ukupno 19.

Bartomeu je tada najavio njeno popunjavanje ljudima u koje ima povjerenja te poručio kako će ostati na čelu kluba do kraja svog mandata u ljeto 2021. godine. No nakon rezultatskih posrtaja kluba, u kojima je okidač bio poraz od Bayerna 2-8 u četvrtfinalu Lige prvaka, Bartomeu je u listopadu podnio ostavku, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA