7 C
Sarajevo
30.04.2024

Procurilo ime Xavijevog nasljednika: Nogometna legenda, ali sumnjaju je li dobar izbor…

Ispadanjem iz Lige prvaka ugasile su se posljednje šanse da bi Xavi Hernandez ipak mogao i iduće sezone ostati trenerom Barcelone.

Sve više medija bliskih Barceloni glasno govori o tome kako bi bivši igrač Barcelone i trenutni trener B-tima, Rafa Marquez, trebao preuzeti poziciju glavnog trenera u idućoj sezoni.

Ispadanjem iz Lige prvaka ugasile su se posljednje šanse da bi Xavi Hernandez ipak mogao i iduće sezone ostati trenerom Barcelone.

Odluka o njegovom odlaska stara je već zapravo par mjeseci, ali postojale su neke opcije u kojima bi se strane predomislile, kad bi Xavi napravio dobar rezultat.

- OGLAS -

Xavi sigurno odlazi, dolazi njegov suigrač?

No, njega više nema. Barcelona će ove sezone ostati bez trofeja, a izborena Liga prvaka za njih se smatra pod nešto normalno i to nije nešto što se smatra uspjehom trenera. Xavi je uostalom nakon susreta utvrdio da je odlazak neminovan.

Tako su ponovno sve glasnije priče o tome ko bi ga trebao naslijediti, a jedno ime nalazi se u prvom planu. Radi se o čovjeku koji se već nalazi u klupskim strukturama, ali i koji je kao igrač Barcelone naučio, što znači biti najbolji na svijetu. Nešto poput Xavija.

To je njegov nekadašnji suigrač i neupitna nogometna legenda, čovjek koji je zaigrao na pet svjetskih nogometnih prvenstvava, Rafa Marquez.

Klupska ikona, ali nema iskustva

“Rafa Marquez je onaj odabrani. Ako se ne dogodi neki veliki preokret ili se Xavi predomisli, Meksikanac će iduće sezone sjesti na klupu prvog tima”, piše dobro upućeni Sport.es.

Nekadašnji defanzivac Barcelone trenutno je trener B-tima, koji se nalazi na drugom mjestu Primera Federacion lige, odnosno Treće španske lige.

To mu je prvi trenerski posao u karijeri, a igrati je prestao 2018. godine nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Za Barcelonu je igrao od 2003. do 2010. godine te je osvojio četiri ligaške titulu, jedan Kup i dvije Lige prvaka, kao i Svjetsko klupsko prvenstvo. U dresu Blaugrane ukupno je odigrao 242 utakmice i postigao trinaest pogodaka.

Navijači Barcelone bi inače možda pozdravili postavljanje klupske ikone, no čini se kako većina njih ovog puta želi neko provjereno trenersko ime. No, imamo dva dobra primjera klupskih ikona koji su se na Barceloni odmah “učili”. Sigurno vam nešto znače imena Luis Enrique i Pep Guardiola.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA